Hyppää sisältöön

Koululaiset suomensivat rakastetun klassikkomusikaalin – Sound of Musicin nuorisoversio ensi kertaa Suomessa

Virallisessa nuorisoversiossa lapset ovat enemmän keskiössä, mutta kaikki lempilaulut ovat mukana.

Musikaalin Mariana loistaa Saana Kaltio. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Lappeenrannan Kimpisen koulun musiikkiluokka tutustui Sound of Music -musikaaliin jo kuudennella luokalla katsomalla vuonna 1965 valmistuneen klassikkoelokuvan. Seitsemännellä luokalla oppilaat hyppäsivät itse von Trappin laulavaksi perheeksi.

Musikaalin esitysoikeuksia valvova englantilainen Rodgers & Hammerstein -järjestö tarjosi esitettäväksi nuorisoversiota, joka sopisi paremmin lasten esitettäväksi.

– Tarinaa on hieman oiottu ja lyhennetty. Lapset on myös nostettu keskeisempään rooliin, kertoo koulumusikaalin ohjaaja ja musiikinopettaja Hanna Hyvärinen.

– Tarinassa on edelleen mukana natsit ja muut oleelliset. Kaikki suosikkilaulut ovat tässäkin versiossa.

Virallisen nuorisoversion nimi on Getting to know Sound of Music. Järjestöllä on nuorille sovitettuja Getting to know -versioita myös esimerkiksi musikaaleista Oklahoma! sekä Kuningas ja minä, jotka ovat niin ikään Rodgers-Hammerstein-kaksikon luomuksia.

Koska versiosta ei löytynyt suomenkielistä versiota, Hanna Hyvärinen tarjoutui kääntämään teoksen yhdessä oppilaiden kanssa. Valmis suomennos käännettiin vielä alkuperäiskielelle ja lähetettiin Englantiin hyväksyttäväksi.

– Heille oli hirmutarkkaa, että se on käännetty sanasta sanaan vastaamaan alkuperäistä. Käännöksemme tuli jonkin verran korjauspyyntöjä, pientä viilausta, Hyvärinen kertoo.

Lavasteiden ja puvustuksen tuli niin ikään noudattaa ajanhenkeä eli 1930-luvun Itävaltaa.

Laulut soineet päässä koko lukuvuoden

Sound of Musicin treenaaminen aloitettiin syksyllä 21 oppilaan voimin. Laulut ovat siitä asti soineet päähenkilöiden päässä.

– Eniten päässä soi oma soololaulu, Edelweiss. Se soi jatkuvasti, sanoo kapteeni von Trappia esittävä Onni Aaltokallio.

– Minulla se on se eka soolo, Sound of Music. Se on niin pitkäkin laulu, naurahtaa kotiopettajatar Mariaa näyttelevä Saana Kaltio ja jatkaa:

– Mie olin varma, etten oppisi 54 sivua ja kahta roolia, mutta siitä ne vaan oppii.

Ohjaaja-musiikinopettaja Hanna Hyvärinen nostaa esiin Do Re Mi -laulun. Se on viihdyttänyt oppilaita eniten. Se on myös ennestään tuttu, sillä musiikkiluokat laulavat sitä alakoulusta asti.

Nuoret näyttelijät ovat oppineet produktion aikana esiintymisrohkeutta. Käsien liikkeiden pitää olla näyttäviä, vaikka itsestä se tuntuisi liioittelulta. Perheen isää näyttelevä Aaltokalliota on huvittanut kapteeni von Trappin tiukkuus ja ankaruus, kun näyttelijä itse on niin rento.

– Hauskinta on ollut yhdessä tekeminen. Meillä on luokka, jossa ei haittaa, vaikka mokaa, Kaltio tiivistää.

Getting to know Sound of Music -nuorisomusikaalia esitetään Kimpisen lukion salissa 21.–23.4.

.
.