Jännitys on ohi: Suomalaissatelliitti pääsi onnistuneesti perille kansainväliselle avaruusasemalle

Projektin vetäjä Jaan Praks iloitsi, että satelliittia kuljettaneen rahtialuksen matka sujui kaikin puolin hyvin.

tiede
Laatikonmuotoinen satelliitti, josta sojottaa antenneja.
Havainnekuva Aalto-2-satelliitista. Aalto-yliopisto

Suomalainen Aalto-2-satelliitti on saapunut kansainväliselle avaruusasemalle. Satelliittia kuljettanut rahtialus Cygnus telakoitui onnistuneesti avaruusasemalle lauantaina iltapäivällä kello 13.05 Suomen aikaa.

Telakointi saatiin kokonaan valmiiksi kello 15.39, kun Cygnus asennettiin avaruusaseman Unity-moduuliin kohti Maata osoittavaan telekointiporttiin.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori, Aalto-2-projektin vetäjä Jaan Praks seurasi aluksen saapumista avaruusasemalle tiivisti. Hänen mukaansa satelliittia kuljettaneen rahtialuksen matka sujui ongelmitta.

– Lähtö oli aikataulussa tiistaina ja rahtikapseli saatiin oikealle radalle. Tänään se telakoituu aikataulussa avaruusasemalle. Sieltä satelliitti jatkaa matkaa avaruusaseman sisälle, se puretaan rahtina sinne ja laukaistaan omalle radalle toukokuussa, selvitti Jaan Praks hetki ennen satelliitin saapumista.

Aalto-2 on osa kansainvälistä hanketta, jossa on mukana parinkymmenen maan yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Suomalaissatelliitin ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston opiskelijat.