1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulkoilu

Pelkäätkö eksyväsi metsään? – Konkarisuunnistajan vinkit johdattavat takaisin ihmisten ilmoille

Pahin virhe, jonka metsään eksynyt voi tehdä, on säntäillä ilman päämäärää, sanoo 30 vuotta suunnistanut Petri Paukkunen.

ulkoilu
Polku kulkee metsässä.
Lone Widestam / Yle

Luonnon herätessä kevääseen moni intoutuu ulkoilemaan luonnon helmaan. Pimeän ja kylmän talven jälkeen on mukavaa lähteä vaikka metsään haistelemaan havujen ja sammaleen tuoksuja.

Varsinkaan ennalta tuntemattomassa maastossa ei kannata kuitenkaan innostua liikaa. Kokeneelle suunnistajallekin kun voi käydä joskus niin, että hän kulkee metsässä jatkuvasti samaa kehää. Sen tietää varsin hyvin Petri Paukkunen, joka on harrastanut suunnistamista jo 30 vuotta.

– Varsinkin, jos on ollut yöllä suunnistamassa, niin on sitä kehää tullut kierrettyä.

Masto on lähes 100 metriä korkea.
Korkeita mastoja seuraamalla välttää kiertämästä kehää maastossa.Risto Puolimatka / Yle

Mikä sitten neuvoksi, jos huomaat eksyneesi metsikköön ilman karttaa ja kompassia, eikä taskussa hetki sitten värisseessä älypuhelimessakaan ole enää virtaa?

1. Rauhoitu

Petri Paukkunen painottaa, että rauhoittuminen on kaikista tärkeintä silloin, kun ulkoilija tajuaa olevansa eksyksissä.

– Ei saa mennä paniikkiin. Ei myöskään kannata säntäillä päämäärättömästi. Kannattaa jäädä ajoittain paikalleen kuuntelemaan. Voi olla, että kuulet jostakin suunnasta ihmisten tai liikenteen ääniä.

2. Valitse yksi kulkusuunta ja noudata sitä

Jos olet hukassa, niin katsele ympärillesi. Hakeudu mahdollisimman korkealle ja katsele, näkyykö jossakin kauempana ihmisen tekemiä rakennelmia, kuten tietä tai puhelinmastoja. Valitse kiintopiste ja etene sitä kohti.

– Varsinais-Suomessa riittää kahden kilometrin kävely siihen, että saavut sellaiseen paikkaan, josta todennäköisesti pääsee tielle. Mitä etelämpänä ollaan, sitä vähemmän tarvitsee kävellä.

3. Huuda apua

Hädässä oleva ulkoilija voi yrittää huutaa apua. Varsinkin mäen päällä ääni voi kantaa yllättävän pitkälle. Luonnossa voi olla muita ulkoilijoita tai jopa mökkiläisiä, Petri Paukkunen huomauttaa.

4. Luonto osoittaa ilmansuunnan

Aurinko nousee aamulla idästä, puolenpäivän maissa aurinko on etelässä ja iltakuuden tienoilla aurinko loistaa lännessä.

muurahaispesä
Puun juurelle noussut muurahaiskeko sijaitsee usein puun eteläpuolella.Yle Petri Kivimäki

Mikäli metsässä törmää puun juurelle rakennettuun muurahaiskekoon, se on yleensä puun eteläpuolella. Kivet ja puut taas sammaloituivat runsaammin pohjoisen puolelta.

– Nämä ovat näitä vanhoja sudenpentujen neuvoja. Avoimella paikalla kasvavan männyn pisimmät oksat osoittavat yleensä etelään. Neuvot eivät kuitenkaan missään nimessä pidä aukottomasti paikkaansa.

5. Näkyvä vaatetus

Metsästäjillä värikäs vaatetus on jo pelkästään turvallisuuskysymys. Ulkoilijoidenkin kannattaa pukeutua vaatteisiin, jotka pistävät silmään metsässä.

– Jos esimerkiksi loukkaat itsesi, etkä pääse etenemään, niin tietenkin keltaisen tai punaisen vaatteen erottaa metsästä vihreää vaatetta paremmin.

6. Varaudu etukäteen

Suunnistaja Petri Paukkunen ottaa aina kartan ja kompassin mukaan metsään. Maastoon olisi hyvä tutustua jo ennalta vaikka kartan avulla. Hän ei uskalla luottaa pelkästään älypuhelimeen.

– Siitä voi akku loppua tai maastossa ei välttämättä ole kenttää. Paperikartta on se luotettavin apuväline.

Suunnistaja poseeraa kameralle metsässä.
Petri Paukkunen luottaa mieluiten perinteiseen paperikarttaan.Kalle Mäkelä / Yle

Ennakointiin kuuluu Paukkusen mukaan myös se, että ulkoilija varaa mukaansa evästä.

– Lisäksi on hyvä kertoa jollekin, mihin on menossa. Olisi myös tärkeää, ettei lähtisi metsään yksin, hän sanoo.

_MS Parmaa edustava Petri Paukkunen toimii FinnSpring 2017 -suunnistustapahtuman kilpailunjohtajana. _

_FinnSpring 2017 kilpaillaan 22.–23.4.2017 Formunkallion maastossa, Mynämäen ja Nousiaisten rajalla. _

Huippuliigan kilpailu televisiossa sunnuntaina 23.4. TV 2 kello 18.45.

Lue seuraavaksi