Helsingin kärkipaikoista syntyi sopu – apulaispormestarien nimet vapuksi

Kokoomus ja vihreät saivat suurimpina puolueina tärkeimmät tehtävät.

Helsinki
Ilmakuva Helsingin keskustasta.
Jouko Tapper / Yle

Puolueet ovat päässeet sopuun Helsingin kärkitehtävistä tulevalla valtuustokaudella. Myös puolueiden luottamuspaikkamääristä on syntynyt yksimiellisyys.

Neuvotteluja vetänyt Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori (kok.) luonnehtii neuvotteluja nopeiksi.

– Luulen, että ennätysajassa, viidessä päivässä jaettiin valtava määrä luottamusmiespaikkoja ja kaikkien kymmenen valtuustossa edustettuna olevan ryhmän edustajat hyväksyivät neuvottelutuloksen hyvässä hengessä, sanoo Vapaavuori.

Vapaavuori kertoi sovun syntymisestä twitter-viestillä.

Sovun myötä kokoomus sai suurimpana (siirryt toiseen palveluun) puolueena pormestarin ja yhden apulaispormestarin paikan. Kokoomuksen mandaatille tulevat kasvatus ja koulutus.

Toiseksi suurimpana ryhmänä vihreät saivat kaksi apulaispormestarin paikkaa. Toinen vastaa kaupunkiympäristöstä ja toinen sosiaali- ja terveysasioista. SDP:n apulaispormestarin tehtäviin kuuluvat kulttuuri- ja vapaa-aika-asiat.

Apulaispormestarien valinnan tekevät puolueiden valtuustoryhmät. Vapaavuoren mukaan nimien pitäisi olla selvillä vappuun mennessä.

Valtuuston puheenjohtajuuden sai vihreät, ensimmäisen varapuheenjohtajuuden kokoomus ja kolmannen jakavat SDP ja vasemmistoliitto niin, että ensimmäiset kaksi vuotta tehtävä on SDP:n hallussa.

Kaupunginhallitukseen kokoomus saa viisi paikkaa, vihreät neljä, SDP 2, vasemmistoliitto kaksi, perussuomalaiset yhden ja RKP yhden. Ensimmäisen varapuheenjohtajapaikan sai vihreät ja toisen varapuheenjohtajan paikan jakavat vasemmistoliitto ja SDP.

Seuraavassa vaiheessa valtuustoryhmien tehtävä on täyttää luottamusmiespaikat sisäisesti.

– Kaupunginkanslia on lähtenyt siitä, että 15.5. mennessä valtuustoryhmien pitäisi tehdä nimiesitykset kaikkien tehtävien osalta, jotta ne voidaan ajaa järjestelmiin siten, että kun valtuusto ensimmäisen kerran kokoontuu kesäkuun seitsemäs päivä, niin pystytään tekemään kaikki valinnat, Vapaavuori toteaa.