EU haluaisi yhtenäistää netin vihapuheen poistamisen

Yhtenäisiä digimarkkinoita miettivä EU toivoo, että yritykset ottavat entistä aktiivisemman roolin esimerkiksi vihapuheen poistamisessa.

Ulkomaat
EU-lippu ja suurkaupungin siluetti
Stina Tuominen / Yle

EU miettii keinoja, miten se voisi yhtenäistää esimerkiksi netin vihapuheen poistamista. EU-komission työ on vasta aluillaan: komissio saattaa ehdottaa lainsäädäntöä tai muita keinoja jäsenmaiden toimintatapojen yhtenäistämiseksi.

Yhtenäisillä käytännöillä valmistauduttaisiin Euroopan yhteisiin digimarkkinoihin.

Vihapuheen, uhkausten ja valeuutisten nopea lisääntyminen sosiaalisessa mediassa on lisännyt Facebookin, Twitterin ja Googlen kaltaisten yritysten painetta poistaaa viestit nopeasti. Facebook, Twitter, Microsoft ja Googlen omistama YouTube hyväksyivät viime vuonna EU:n vaatimuksen, että ne poistavat vihapuheet sivuiltaan vuorokaudessa.

EU-komission mukaan yritykset eivät kuitenkaan toimi riittävän nopeasti.

Yhtiöt arvostelevat komissiota liian kovista vaatimuksista: Yhtiöt eivät ole vastuussa välittämistään sisällöistä eikä niillä ole velvollisuutta valvoa sisältöä. Yrityksen on kuitenkin poistettava laittomaksi ilmoitettu sisältö.

Komissio miettiikin yritysten patistelua sisältöjen valvontaan. EU-virkamiehen mukaan komissio harkitsee , että laittomia sisältöjä sivuiltaan etsivät verkkopalveluit vapautettaisiin sisältöön liittyvästä vastuusta.

Saksa esittelli viime kuussa lain, joka mätkäisee sosiaalisen median yrityksille enintään 50 miljoonan euron sakot, jos yritykset eivät poista vihapuheita riittävän nopeasti. Uhkasakon kuitenkin pelätään kaventavan sananvapautta.

Lähde: Reuters

Korjattu kello 10.00. Juttua editoitu ja täsmennetty.