Etyjin työntekijä kuoli ajoneuvon osuttua miinaan Ukrainassa

Kuollut oli yhdysvaltalainen tarkkailija. Ryhmä oli liikkeellä Luhanskin kapinallisalueella.

Ulkomaat
Etyjin (OSCE) Special Monitoring Mission -tehtävään Ukrainaan luovutettavia panssaroituja ajoneuvoja nähtävillä Kiovassa 13. tammikuuta 2015.
Etyjin (OSCE) Special Monitoring Mission -tehtävään Ukrainaan luovutettavia panssaroituja ajoneuvoja nähtävillä Kiovassa 13. tammikuuta 2015.Sergey Dolzhenko / EPA

Ukrainassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin työntekijä on saanut surmansa, kun tarkkailijaryhmän ajoneuvo ajoi miinaan maan itäosassa Luhanskin kapinallisalueella.

Asiasta kertoi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) Etyjin puheenjohtajana toimiva Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz.

Etyj on nyt vahvistanut, että kuollut oli kansalaisuudeltaan yhdysvaltalainen. Etyj viivytti tiedon vahvistamista, kunnes uhrin omaisiin oli saatu yhteys. Lisäksi räjähdyksessä loukkaantuivat ryhmän saksalainen ja tšekkiläinen jäsen.

Tarkkailuoperaation varapäällikkö Alexander Hug kertoi, että haavoittuneet ovat hoidossa sairaalassa Luhanskissa.

Etyj kertoo, että liikkeellä oli kaksi tarkkailuoperaation autoa ja partiossa oli kuusi Etyjin tarkkailijaa.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen Etyjin tarkkailuoperaation kuolonuhri Itä-Ukrainan konfliktissa, jossa Etyj valvoo jatkuvasti säröilevää tulitaukoa.

Miinan räjähdys tapahtui Luhanskin kapinallisalueella.

Kapinallisviranomaisten mukaan kaksi Etyjiin autoa oli matkalla Slavjanoserbskin kaupungista Sokolnikin kylään, kun toinen auto ajoi panssarimiinaan Pryšybin kylän lähellä.

– Mitä ilmeisimmin räjähdys oli riittävän voimakas lävistääkseen panssaroidun ajoneuvon. Kaikki ajoneuvomme ovat panssaroituja, Etyjin virkailija sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Separatistit sanovat (siirryt toiseen palveluun) Etyjin ryhmän ajaneen pois pääreitiltään ja ajaneen turvattomalla reitillä. Etyj ei välittömästi vahvistanut kapinallisten lausuntoa sunnuntaina.

Suomen Etyj-valtuuskunta kertoi helmikuussa, että järjestön tarkkailuoperaatiossa Ukrainassa on 710 tarkkailijaa, joista 25 on suomalaisia.

– Liian usein tehtävää haittaavat uhkaukset, pääsyn rajoittaminen, valheellinen infromaatio tai operaation teknisten välineiden tuhoaminen. Tätä ei yksinkertaisesti voi hyväksyä. Kaikki tämän traagisen tapauksen olosuhteet on selvitettävä ilman esteitä, Itävallan ulkoministeri Kurz sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin kirjoitti Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että tragediasta on tehtävä mahdollisimman huolellinen tutkimus ja että tarkkailijoiden turvallisuus ja toimintavapaus on taattava.

Ukrainan yli kolme vuotta kestäneessä sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä ja yli kaksi miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan. Tilanne Itä-Ukrainassa on edelleen jännittynyt ja tulitaukoa rikotaan käytännössä päivittäin.

Kartta Luhanskin sijainnista.
Yle Uutisgrafiikka

Lähde: AP, AFP, Reuters