Herätys: Macron ja Le Pen toiselle kierrokselle Ranskassa, hallitus puoliväliriihessä ja mistä rahat putkiremonttiin?

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kansallinen rintama -puolueen kannattajat odottivat Marine Le Penin puhetta Henin-Beaumontissa sunnuntaina.
Kansallinen rintama -puolueen kannattajat odottivat Marine Le Penin puhetta Henin-Beaumontissa sunnuntaina.Olivier Hoslet / EPA

Macron ja Le Pen jatkoon Ranskassa

Ranskan vaalien ensimmäisen kierroksen voittaja on sitoutumaton, keskustalaiseksi mielletty Emmanuel Macron. Macron on lopullisessa vaalituloksessa saanut 23,86 prosenttia äänistä. Macron saa mukaansa toiselle kierrokselle äärioikeistolaisen Marine Le Penin. Le Penin ääniosuus on 21,43 prosenttia.

Hallitus puolivälin riihessä

Juha Sipilä
Juha Sipilä Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen tänään maanantaina alkavaan puoliväliriiheen on ladattu paljon odotuksia ja pelkoja. Esiin nousee laaja kirjo päätettäviä asioita suomalaisten työllisyyden parantamisesta ministerien määrän nostamiseen. Riihi on tärkeä, koska hallituksen on syytä tutkia kautensa puolivälissä, ovatko hallitusohjelman perustavoitteet kunnossa vai onko muutoksia syytä tehdä.

Yle lähettää suorana verkossa ministerien ensikommentit pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta. Verkkolähetys alkaa kello 9.45. Lue lisää

Uusi Yle Fem & Teema -kanava aloittaa

Ylen uusi televisio-kanava, Yle Fem & Teema, aloittaa tänään. Kanavapaikka on 5. Käytännössä uusi kanava tarkoittaa ruotsinkielisen Yle Femin ja kulttuurikanava Yle Teeman yhdistymistä. Teeman ohjelmaa kanavalta tulee pääasiassa kello 20 alkaen. Alkuilta on Yle Femin hallussa.

Mitä jos rahat eivät riitä putkiremonttiin?

Käyttöikänsä saavuttaneita kylpyammeita kerrostalon pihalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Mistä putkiremonttirahat? Siinä monen taloyhtiön yhtiökokouksen vaikein kysymys. Isännöitsijä Markku Kulomäki kertoo Ylen Kova talous -haastattelussa, että ratkaisu voi hyvinkin olla talon maapohja, josta taloyhtiö voi myydä palan täydennysrakentamiseen.

Viikko alkaa epävakaisessa säässä

maanantain sääkartta
Yle

Sää jatkuu epävakaisena ja päivällä tulee maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin vesikuuroja, pohjoisessa sade tulee räntänä ja lumena. Katso lisää säästä yle.fi/saa.