Kohtaavatko kesätyöntekijöiden ja työnantajien odotukset toisistaan? – "Hyvä kesätyöntekijä on reipas ja tekee, minkä lupaa"

Otimme selvää kesätyöhön liittyvistä odotuksista kysymällä asiasta nuorilta ja kesätyönantajilta.

kesätyö
kesätyöläinen Lidlissä.
Yle

Työnantajilla on monia odotuksia kesätyöntekijöiltä. Kesätyönantajien mielipiteet siitä, minkälainen on hyvä työntekijä, ovat hyvin samanlaisia. Esimerkiksi Valion rekrytoinnista ja urasuunnittelusta vastaavan Tiina Ahosen mielestä hyvä kesätyöntekijä uskaltaa tarttua toimeen.

– Hyvä kesätyöntekijä on reipas ja tekee, minkä lupaa. Olisi hyvä, jos kesätyöntekijä olisi positiivinen ja kannustava työkaveri muille, Ahonen kertoo.

Lidlin rekrytointipäällikkö Jonna Jansson etsii myymälöihin aktiivisia kesätyöntekijöitä.

– Meidän unelmatyöntekijä on innostunut kaupan alasta, innostunut oppimaan uutta ja osallistumaan kaikkeen. Kesätyöntekijä on oma-aloitteinen eikä jää istumaan ja odottamaan käskyjä, vaan kysyy itse mieluiten, mitä voin tehdä, jos ei itse sitä keksi.

Kesätyöhakemus kannattaa tehdä huolella

Valion ja Lidlin näkemykset työhakemuksesta eroavat osittain toisistaan. Tiina Ahonen Valiolta kertoo, että työhakemuksen tulisi olla omaperäinen, jolla erottuu hyvin hakijoiden joukosta.

Valiolle tulee tänäkin keväänä noin 2 500–4 000 kesätyöhakemusta. Näistä hakijoista 300 saa tulevana kesänä työpaikan.

– Kaikenlaiset hakemukset ovat tervetulleita, sillä meillä on mahdollisuus jättää myös videohakemuksia. Videolla voi kertoa paremmin itsestään ja kielitaidoistaan, esimerkiksi puhumalla vieraita kieliä, Ahonen sanoo.

Jonna Janssonin mukaan työhakemuksessa ei välttämättä tarvitse olla mitään erikoista.

– Hyvä työhakemus on selkeä ja siinä ei sinänsä mitään uusia kikkoja tarvita. Siinä on hyvin perusteltu, miksi haluan töihin juurin tähän yritykseen. Jos on jotain kokemusta taustalla, niin se on hyvä. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Useimmiten positiivinen asenne ratkaisee.

Nuorten näkökulma kesätöistä

Lauttasaaren yhteiskoulun nuorille on tärkeää, että kesätöissä viihtyy ja siellä on positiivinen ilmapiiri. Muutamalla nuorella on harrastuksia, jotka vaikuttavat myös työaikoihin. Linda Simula toivoo työaikojen olevan joustavia, jotka sopivat omiin menoihin.

– Toivoisin työaikoja, jotka sopivat myös omaan päivärytmiin. Olisi mukavaa, että työpäivät loppuisivat joskus kahden kolmen aikaan, jotta jää aikaa tehdä kaikkea muutakin.

Yläastetta käyvälle Emilia Flycktille yksi tärkeimmistä asioista on työkokemuksen karttuminen.

– Minulle tärkeintä kesätyössä on se, että saan kokemusta ja se, että siellä on kivaa, koska se on kuitenkin minun kesäloma, Emilia Flyckt kertoo.

Keskimäärin Lauttasaaren yhteiskoulun nuoret haluavat tehdä töitä noin kuukauden verran kesällä. Silloin ehtii tienata aika hyvin ja jää myös aikaa lomailulle.

Nuorilla on tapana joskus jättää työnhaku hieman viime tippaan. Työnantajat kuitenkin kehottavat aloittamaan työnhaun jo aikaisin keväällä, jos haluaa saada kesätyöpaikan varmasti.

Asenne pitää olla kunnossa

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT auttaa nuoria löytämään oikeanlaista kesätyötä ja ohjaamaan nuoria oikealle polulle työelämässä.

TAT:n tuottajan Ida-Maria Bergmanin mukaan kesätyöntekijällä pitää ennen kaikkea olla asenne kunnossa.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että on halukas oppimaan ja innostunut tekemisestä.

Bergman lisää, että hyvä kesätyöntekijä on myös aina ajoissa, osaa käyttäytyä ja tekee aina työnsä loppuun asti. Aina pitää myös uskaltaa kysyä.

– Et voi osata kaikkea, mitä kesätyössä tehdään, joten kysy rohkeasti, niin sinua autetaan. Myös työnantaja toivoo, että kesätyöstä tulisi hyvä ja kiva kokemus sinulle.

Myös rehellisyys ja luotettavuus ovat Bergmanin mukaan tärkeitä ominaisuuksia kesätyöntekijällä.

– Kesätyöntekijä on myös reilu työnantajaansa kohtaan, eikä esimerkiksi kommentoi työpaikkaa negatiiviseen sävyyn somessa, Bergman huomauttaa.

Helena Jouhki, Ville Koskikallio, Emilia Laine ja Noora Turunen, Lauttasaaren yhteiskoulun Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.