Matti Vanhanen Ranskan presidentinvaaleista: Vastaa pitkälti Brexit-äänestystä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen uskoo, että sitoutumaton Emmanuel Macron voittaa toisen kierroksen Ranskan presidentin vaaleissa.

Kuva: Ian Langsdon / EPA

Sitoutumaton Emmanuel Macron sai eniten ääniä Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Macronin lisäksi toiselle kierrokselle jatkaa äärioikeistolainen Marine Le Pen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että ensimmäisellä kierrokselle ennusteet pitivät hämmästyttävän hyvin paikkansa. Toisella kierroksella äänestäjillä on Vanhasen mukaan kaksi vaihtoehtoa: Eurooppalaista yhteistyötä kannattava vaihtoehto ja Ranskan eristäytymistä kannattava vaihtoehto.

– Kansalaiset pääsevät ratkaisemaan sen, että jatkaako Ranska eurooppalaista yhteistyöpolitiikkaa vai eristäytyykö se ja hajottaa Euroopan Unionin. Tämä vastaa pitkälti Brexit-äänestystä. Ehkä on hyvä, että tähän isoon peruskysymykseen tulee kerralla ratkaisu.

Vanhasen mukaan Ranskan vaalitulos asettuu samaan sarjaan Hollannin vaalituloksen kanssa. Hollannissa Geert Wildersin oikeistopopulistinen puolue ylsi toiselle sijalle maaliskuussa järjestetyissä parlamenttivaaleissa.

Matti Vanhanen Kuva: Yle

– Hollannissa kansalaiset lähtivät todella aktiivisesti vaaliuurnille. He halusivat osoittaa, että Hollanti ei ole maa, joka kasvattaa oikeistoradikalismia.

Vanhanen uskoo Macronin voittoon

Vanhanen arvioi, että Ranskassa osa äärioikeiston äänistä meni äärivasemmistolaiselle ehdokkaalle.

– Ranskassa pitää huomata se, että Jean-Luc Mélenchon eli äärivasemmistoehdokas oli myös äärimmäisen populistinen ja Eurooppa-vastainen. Hän ehkä keräsi osan siitä kannatuksesta, joka olisi tullut oikeistoradikalismille. Niin hullua kuin se onkin, näissä kysymyksissä äärimmäinen oikeisto ja äärimmäinen vasemmisto ikään kuin kiertävät kulman takaa aika lähelle toisiaan.

Vanhanen näkee, että Macron saa tukevamman kannatuksen toisella kierroksella.

– Ennustan ja toivon, koska kyse on kuitenkin unionimaasta, että Macron voittaa kohtalaisen selvästi. Ensimmäiset ennusteet viittaavat kuuden suhde neljään. Ilmapiiri on kuitenkin hyvin herkkä ja en lähtisi vielä numeroita sanomaan.

Presidentinvaalien jälkeen Ranskassa on vuorossa kesäkuussa järjestettävät parlamenttivaalit.

– Toivon, että Macron kykenee muodostamaan sellaisen hallituksen, joka onnistuu samaan kesäkuun parlamenttivaaleissa toimivan enemmistön. Pitää muistaa, että vaikka Ranska on presidenttivaltainen maa, niin kyllä se on vaikeaa harjoittaa johdonmukaista Eurooppa-politiikkaa muiden kanssa, ellei sillä ole hallitusta, joka juoksee samassa tahdissa.