Kaksi visiota Ranskalle – Avoimuuden autuus, vai rajat kiinni ja ranskalaiset ensin?

Emmanuel Macronia ja Marine Le Peniä yhdistää vain se, että molemmat tulevat perinteisten puolueiden ulkopuolelta. Kaikessa muussa he ovat vastakohdat toisilleen.

Ranska
Kuvakollaasi, jossa vasemmalla Emmanuel Macron ja oikealla Marine Le Pen.
Emmanuel Macron ja Marine Le Pen Joel Saget / AFP

Ranskalaisten suunnatessa vaaliuurnille toukokuun 7. päivä, tarjolla on kaksi hyvin erilaista ehdokasta maan presidentiksi. Emmanuel Macron ja Marine Le Pen ovat monella tapaa toistensa vastakohtia, ja heidän visionsa Ranskan tulevaisuudesta poikkeavat vahvasti toisistaan.

Avoimuus vastaan protektionismi

Talous- ja arvoliberaali Macron haluaa avoimen ja EU-myönteisen Ranskan, joka näkee globalisaation ja vapaan markkinatalouden ennen kaikkea mahdollisuutena, ei uhkana.

Vaikka sitoutumatonta Macronia on luonnehdittu keskustalaiseksi ehdokkaaksi, on hänen talouspoliittinen ohjelmansa hyvin oikeistolainen. Hän haluaa työmarkkinoille lisää joustoja ja paikallista sopimista. Hallinnon byrokratiaa ja lakeja tulee vähentää, yliopistot vapauttaa valtion säätelystä, ja ranskalaisille pyhää 35-tunnin työviikkoa pidentää.

Emmanuel Macron tuuletti toiselle kierrokselle pääsyään.
Emmanuel Macron tuuletti toiselle kierrokselle pääsyään.Eric Feferberg / AFP

Macron on myös luvannut joustoja varakkaiden ranskalaisten verotukseen, ja hän on toivonut, että useammat nuoret ranskalaiset nousisivat yrittämällä miljonääreiksi.

– Macron on hyvin positiivinen henkilö, hän korostaa yhdessä tekemistä ja onnistumista. Tutkijat ovat kutsuneet tätä positiiviseksi populismiksi. Tätä retoriikkaa ei ole ennen kuultu Ranskassa, väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Le Penin ajama talouspolitiikka on hyvin erilaista. Hän ei usko vapaakaupan eikä globalisaation autuuteen, ja ajaa niiden sijaan protektionistista kauppapolitiikkaa. Tällä voidaan Le Penin mukaan pelastaa ranskalainen hyvinvointivaltio.

– Le Pen on hyvinvointivaltionationalisti. Hän haluaa sosiaalietuuksia, mutta vain ranskalaisille, Parkkinen sanoi.

Le Pen todennäköisesti myös rajoittaisi muista EU-maista Ranskaan suuntautuvaa työperäistä maahanmuuttoa, sillä hän on luvannut verottaa Ranskassa toimivia yrityksiä, mikäli nämä palkkaavat muualta EU:sta tullutta työvoimaa.

Vasemmistolaisesta talouspolitiikasta kertovat myös Le Penin lupaukset lisätä sosiaalietuuksia ja madaltaa eläkeikää. Le Pen ei ole kuitenkaan täsmentänyt, millä nämä rahoitettaisiin, varsinkin kun hän on luvannut samalla madaltaa pienyritysten verotusta.

Rajat kiinni vai lisää EU:ta?

Erot ovat suuret myös suhtautumisessa maahanmuuttoon ja EU:n tulevaisuuteen.

Macron on erittäin EU-myönteinen ja ajaa integraation syventämistä erityisesti raha- ja finanssipolitiikassa. Macron kannattaa avointa maahanmuuttopolitiikka ja on kertonut ihailevansa Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Kuvassa Marine Le Pen tuulettaa lavalla kampanjatilaisuudessa.
Marine Le Pen kampanjatilaisuudessa. EPA / Guillaume Horcajuelo

Le Pen on täysin eri linjoilla. Hän haluaa EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, eurosta eroon kokonaan sekä tiukat rajat maahanmuutolle. Osat hänen ohjelmaansa ovat myös avoimen syrjiviä, vaatien esimerkiksi islaminuskon rajoittamista Ranskassa ja valikoivaa maahanmuuttopolitiikkaa. Le Pen haluaa asettaa ranskalaiset etusijalle asuntoja, työpaikkoja ja sosiaaliturvaa jaettaessa.

Perinteistä konservatiivipolitiikkaa edustavat myös Le Penin lupaukset 15 000 poliisin palkkaamisesta ja uusien vankiloiden rakentamisesta.