1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arktinen neuvosto

Niinistöltä haastava toive Arktisen neuvoston pj-kaudelle: Löydettävä sekä Yhdysvaltoja että Venäjää kiinnostavat ympäristöteemat

Musta hiili ja soihduttaminen ovat aiheita, joilla Suomi voi saattaa ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvat Yhdysvallat ja Venäjän samaan neuvottelupöytään.

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pohtinut pian alkavalle Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudelle ympäristötavoitetta, jolla Suomi voisi saattaa ilmastonmuutosskeptiset Yhdysvallat ja Venäjän samaan neuvottelupöytään.

Niinistö arvioi Ylelle kansallisen veteraanipäivän yhteydessä antamassaan haastattelussa, että lähtökohdat Suomen 11. toukokuuta alkavalle Arktisen neuvoston kaksivuotiselle puheenjohtajuuskaudelle ovat vaikeat.

– Minä olen kovasti pohtinut tätä asiaa, ja nyt meillä on hiukan hankala perusasetelma sen jälkeen, kun presidentti Trump sanoi, että ilmastonmuutosta ei taida olla olemassakaan, ja kun presidentti Putin sanoi Arkangelissa (siirryt toiseen palveluun), että ihminen ei ole sitä aiheuttanut. Meidän pitäisi nyt löytää nimenomaan ympäristöpuolella sellainen asia, joka voisi kiinnostaa kumpaakin, Niinistö sanoi.

Konkreettisina esimerkkeinä molempia suurvaltoja kiinnostavista aiheista Niinistö nostaa esiin mustan hiilen ja soihduttamisen, jossa öljynporauksen yhteydessä vapautuvia suuria kaasuvaroja ei hyödynnetä, vaan ne poltetaan.

– Ne voisivat olla sellaisia aihepiirejä, joissa toisaalta presidentti Trumpin bisneskeskeinen ajattelu ei tulisi suoraan torjutuksi ja toisaalta Venäjän intressin luulisi olevan melko suuri, koska heillä on paljon tätä hukkaan menevää energiaa soihduttamisessa ja myöskin vanhentuneissa laitoksissa.

Jäätiköiden menettäminen huolettaa

Niinistö muistuttaa, että Suomelle ja koko maailmalle on suuri merkitys sillä, mitä arktiselle alueelle tapahtuu.

– Jos se tuhoutuu, se merkitsee tietysti meidän olosuhteittemme radikaalia muutosta, tuolla pohjoisessa erityisesti, mutta kyllä se taitaa mennä koko maapallo mukana. Jos jäätiköt menetetään, niin sehän on avoin paikka auringon lämmölle lämmittää vielä lisää. Joten tämä on se suuri kysymys, joka on lähinnä minun mieltäni, presidentti totesi.

Niinistö pitää edelleen ovea auki sille, että jos arktisen alueen ympäristönsuojelukysymyksistä löydetään yhteistä käsitystä, Suomi voisi järjestää Arktisen neuvoston huippukokouksen, johon kutsuttaisiin valtionpäämiehet.

Jäänmurtajissa myös taloudellinen mahdollisuus

Niinistö on pannut merkille, että sekä Yhdysvallat että Venäjä suunnittelevat panostuksia arktiseen jäänmurtajakalustoonsa. Tässä hän näkee mahdollisuuksia myös suomalaiselle teollisuudelle.

– Tietysti siellä on nyt tämä Koillisväylän käyttömahdollisuus, joka sitten vaatii kovaa kalustoa. Ja tässä tulevat tietysti sitten myöskin suomalainen osaaminen ja, jos suoraan puhutaan, taloudellinen intressikin esiin.