Pohjois-Korean pidättämästä Yhdysvaltain kansalaisesta uusia tietoja julki

Kim Sang-duk eli Tony Kim oli opettanut kuukauden ajan Pjongjangin Tiede- ja teknologiayliopistossa kirjanpitoa. Pohjois-Korealla on nyt pidätettynä kolme Yhdysvaltain kansalaista.

Pohjois-Korea
Pjongjangin lentokenttä
Yhdysvaltain kansalainen, Kim Sang-duk pidätettiin lauantaina Pjongjangin lentokentällä.Franck Robichon / EPA

Kim Sang-duk (58) pidätettiin lauantaina, kun hän oli vaimoineen ollut lähdössä Kiinaan, Pjongjangin lentokentältä.

Pidätyksen syytä ei ole kerrottu. Pjongjangin Tiede- ja teknologiayliopiston mukaan sillä ei kuitenkaan ole tekemistä yliopiston kanssa. Yliopisto on maan ainoa yksityisrahoitteinen yliopisto Pohjois-Koreassa.

Ruotsin lähetystö Pjongjangissa vahvisti pidätyksen. Ruotsi hoitaa amerikkalaisten konsulipalveluja Pohjois-Koreassa, koska Yhdysvalloilla ja Pohjois-Korealla ei ole diplomaattisuhteita.

Viime vuonna 22-vuotias Cincinnatista kotoisin oleva opiskelija Otto Warmbier tuomittiin 15 vuodeksi pakkotyöhön propagandajulisteen varastamisesta. Etelä-Koreassa syntynyt Yhdysvaltain kansalainen, liikemies Kim Dong Chul on puolestaan tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta.

Otto Warmbier tuomioistuimessa
Pohjois-Korea tuomitsi viime vuonna amerikkalaisen Otto Warmbierin propagandajulisteen varastamisesta 15 vuodeksi pakkotyöhön.Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA / EPA

Pidätys osuu hetkeen, jolla Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean väliset jännitteet ovat jälleen kiristyneet.

Pohjois-Korea ilmoitti viikonloppuna, että se on valmis upottamaan amerikkalaisen lentotukialuksen, USS Carl Vinsonin, joka on saattueineen purjehtinut Korean niemimaan tuntumaan. Japani ja Etelä-Korea ovat aikeissa osallistua laivastoharjoituksiin amerikkalaissaattueen kanssa.

Lähteet: AP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus