1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merimetsojen hävittäminen

Merimetsojen määrä Vaasan edustan pikkusaarilla vähentynyt

Vaasan kaupunki sai luvan hätistellä merimetsoja pois saarilta ja nyt näyttää, että tässä on onnistuttu. Pesivien merimetsojen määrä saarilla on selvästi pienempi kuin viime keväänä.

Merimetsokanta on kasvanut Vaasan kaupungin lähialueilla. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Merimetsojen pesintä Vaasan kaupungin edustalla olevilla pikkusaarilla on vähentynyt. Merimetsoja on esimerkiksi Juckasgrynnanilla tänä keväänä noin neljäsosa viime vuoden määrästä. Miksi lintujen määrä on vähentynyt, se ei ole selvillä. Yksi mahdollisuus on se, että maaliskuussa kaupunki sai luvan pudottaa puista vanhat pesät pois.

Lintuja ihan luvan kanssa hätyyttelevä Jouni Kannonlahti sanoo, että merimetsot eivät ole saarelle enää palanneet uusia pesiä rakentamaan vaan linnut ovat lentäneet ohi. Vielä alkukeväällä Vaskiluodon sataman edustalla saattoi nähdä isoja merimetsoparvia ruokailemassa mutta ne ovat nyt häipyneet.

Kannonlahti käy pari, kolme kertaa viikossa Onkikarilla tarkkailemassa tilannetta ja kuvaamassa naapurisaaren merimetsojen vaiheita, eli hän on Vaasan kaupungin puolesta häätämässä lintuja saarelta. Tämä lupa on voimassa toukokuun loppupuolelle saakka.

Pesien pudottamisten ja saarella liikkumisen lisäksi merimetsojen määrää kaupungin edustalla ovat voineet verottaa mm. sairaudet tai kanta on jostain syystä talven aikana muuten harventunut. Yksi selitys on tietysti myös se, että linnut ovat siirtyneet muualle. Merimetso on sosiaalinen lintu eli se liikkuu ja pesii mielellään isoina yhdyskuntina. Joskus kuitenkin näkee pienempiäkin yhdyskuntia. Nyt merimetsoista on tehty havaintoja mm.Vöyrillä.