Macronin pääsy toiselle kierrokselle Ranskan presidentinvaaleissa auttoi Euroopan pörssejä nousukiitoon

Lisäksi Ranskan lainakorko on laskenut ja Saksan noussut.

Ranska
Emmanuel Macron
Emmanuel MacronEric Feferberg / AFP

Markkinat huokaisivat Euroopassa helpotuksesta Emmanuel Macronin päästyä Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Esimerkiksi Lontoossa ja Frankfurtissa kurssit ovat reilussa nousussa.

Pariisissa kurssinousu on ollut erittäin voimakasta. Ranskalainen CAC 40 -indeksi on ollut jopa neljän prosentin nousussa. Myös Helsingin pörssin yleisindeksi on ollut kaupankäynnin alettua vahvassa nousussa. Yleisindeksi on liikuskellut puolentoista prosentin molemmin puolin.

Lisäksi Ranskan ja Saksan kymmenen vuoden lainan korkojen ero on pienentynyt. Ranskan lainakorko laski 0,85 prosenttiin. Saksan vastaavan lainan korko kohosi 0,33 prosenttiin.

Ranskan vaalien ensimmäisen kierroksen rauhoittava vaikutus näkyi aiemmin jo Aasian markkinoilla, joilla euro vahvistui selvästi Yhdysvaltain dollariin ja Japanin jeniin nähden.

En Marche -liikettä edustava Macron kisaa toisella kierroksella presidentinvirasta äärioikeiston euroskeptisen Marine Le Penin kanssa.

Markkinoita hermostutti etukäteen pelko, että vasemmiston Jean-Luc Mélenchon olisi noussut Macronin ohi ja Ranska olisi toisella presidentinvaalikierroksella valinnut johtajansa kahdesta Euroopan unioniin kielteisesti suhtautuvasta ehdokkaasta.