"Kuin Buchenwaldin keskitysleiriltä" – Valkovenäläisistä orpokodeista löytyi lähes sata lasta nälkäkuoleman partaalla

Osa minskiläisen orpokodin teineistä painoi vain 15 kiloa – tai jopa sen alle. Tapaus tuo mieleen Eurooppaa järkyttäneet uutiset romanialaisista orpokodeista 1990-luvulta.

Ulkomaat
Lasta hoidetaan orpokodissa.
Orpokotia käsittelevän aiheen kuvamateriaalissa oli järkyttäviä kuvia langanlaihoista lapsista. Yle ei niitä kuitenkaan näytä.IMENA

Kaikkiaan lähes sata lasta ja nuorta löydettiin virumasta nälkäkuoleman partaalla Valko-Venäjän pääkaupungissa, Minskissä sijaitsevista orpokodeista.

Osa teini-ikäisistä lapsista painoi vain 15 kiloa. Erään 20-vuotiaan nuoren naisen paino oli vain 11,5 kiloa – saman verran kuin kaksi-, kolmevuotias painaa normaalisti.

Cherven-orpokodin johtaja Ella Borisova paljasti, että lapset eivät ole koko pienen elämänsä aikana liikkuneet lainkaan.

– He ovat jatkuvasti sängyissään. Heillä ei ole lihaksia ja heidän jalkansa ovat kuin hammastikut, joiden päällä on nahka. Ilman erityisruokintaa ja -ruokavaliota tai niiden avulla tällaiset lapset eivät koskaan nouse ylös tai kävele. Meille on ollut tärkeintä, että lapsi on puhdas, kuiva ja ravittu, ja saa tarvittaessa lääkinnällistä hoitoa.

Asiasta on käynnistetty rikostutkintoja ja orpokotien johtajia on erotettu tehtävistään.

Paljastui sattumalta

Tapaus alkoi paljastua pala palalta, kun yksi orpokodin lastenlääkäreistä kutsui toimittajia tekemään juttua hyväntekeväisyysjalkapalloturnauksesta.

Kerätyillä varoilla oli tarkoitus hankkia ruokaa, joka voidaan annostella suoraan vatsalaukkuun putkea pitkin esimerkiksi nenän kautta. Näin voidaan ruokkia esimerkiksi aliravitsemuksesta kärsiviä tai muita, jotka eivät kykene itse syömään normaalisti.

Lasta hoidetaan orpokodissa.
IMENA

Tapauksen ilmitulo on herättänyt Valko-Venäjällä laajaa huomiota. "Kuin Buchenwaldin keskitysleiriltä", joku kommentoi, viitaten toisen maailmansodan aikaisiin natsien hirmutöihin. Osa keskitysleirikuntoisten lasten kuvista on niin järkyttävää katsottavaa, että esimerkiksi brittilehti Guardian ei ole halunnut julkaista niitä. Myöskään Yle ei niitä näytä.

Moni kysyy, miten tällainen on mahdollista 2010-luvun maailmassa.

Orpokotien puolustus: Ei ole ollut varaa

Orpokodit ovat vedonneet muun muassa rahan puutteeseen. Niiden puolustuksen mukaan osa lapsista ei kyennyt syömään normaalisti, mutta muuhunkaan ei ollut varaa.

Cherven-orpokodin johtaja Ella Borisova sanoi, että osa lapsista ei olisi siinäkään tapauksessa kehittynyt normaalisti, että jotain olisi tehty toisin. Toisen orpokodin apulaisjohtaja Marina Fedorentšik puolestaan kommentoi asiaa toteamalla, että lapset ovat olleet syntymästään lähtien vammaisia tai kehityshäiriöisiä.

Lasta hoidetaan orpokodissa.
Lasta hoidetaan orpokodissa.IMENA

Orpokodin johtaja Vjatšeslav Klimovitšin mielestä syy on lapsissa itsessään.

– Se, että heidän painonsa ei kehity normaalisti, johtuu heidän psyykestään. Sinne ei ole pääsyä, koska heillä ei ole aivoja vaan täysin erilaiset prosessit, hän sanoo.

Lastensairaalan johtajan Anna Gortšakovan mukaan kaikki on ollut mahdollista muun muassa juuri tästä syystä: yleinen asenne vakavasti sairaita tai vammaisia lapsia kohtaan on sellainen kuin on.

– Heitä ruokitaan, ja katsotaan perään – kuten kasveja.

Guardianin artikkeliin tästä (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Guardian, Eurovision