Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: "Aika iso joukko nuoria on onnellisia – se tekee minunkin päiväni onnelliseksi"

Presidentti Sauli Niinistö kannustaa omaan juttuun, “johon iskeä kiinni”. Uutisluokkalaiset Saara Kailasalo ja Aarni Hilden haastattelivat häntä Mäntyniemessä.

Yle Uutisluokka: Presidentti Niinistö: "Aika iso joukko nuoria on onnellisia – se tekee minunkin päiväni onnelliseksi"
Yle Uutisluokka: Presidentti Niinistö: "Aika iso joukko nuoria on onnellisia – se tekee minunkin päiväni onnelliseksi"

Mikä olisi Suomen tasavallan presidentille täydellinen päivä?

Oikeastaan eilinenkin oli hyvä päivä. Silloin kerrottiin teidän nuorten asenteista. Erityisesti minua ilahdutti se, että pojat tuntuvat tyytyväisiltä elämäänsä. Tytöt eivät ehkä olekaan niin paljon valitelleetkaan tai olleet tässä suhteessa esillä. Meillähän on esimerkiksi syrjäytymistä ja koulukiusaamista. Ilmeisesti kuitenkin aika iso joukko nuoria on onnellisia. Se tekee kyllä minunkin päiväni onnelliseksi.

Onko jokin asia, mikä teitä pelottaa ja jokin, mikä saa teidät iloiseksi?

Minua ei oikeastaan pelota mikään. Joistakin asioista ja kysymyksistä olen kyllä huolissani. Iloiseksi tekee hyvin moni pienikin asia. Itse asiassa pienet ilot ovat aika suuria, jos keskittyy niitä katselemaan ja odottelemaan – kyllä niitä tulee päivittäin.

Terrorismia on esiintynyt jo monessa maassa Euroopassa yhä lähempänä Suomea. Pitäisikö turvallisuudesta olla huolissaan?

Ei ainakaan peloissaan asti, eikä jatkuvaa huoltakaan kannata siinä mielessä kantaa. Tietyllä tavalla kuitenkin varovaisuuteen on kyllä aihetta. En mitenkään usuta, että meistä jokainen ryhtyisi salapoliisiksi, mutta aika hyvä on pitää silmänsä auki, jos tapahtuu jotakin erikoista. Ikävä kyllä terrorismi on äärimmäisen vaikea torjuttava.

Eli jokainen Suomen kansalainen voi pitää silmiään auki?

Tietyllä tavalla kyllä. En silti lähde kehottamaan mitään salapoliisiksi ryhtymistä. Eikä siitä kannata jatkuvalla syötöllä itseäänkään muistuttaa. Toki kuitenkin, jos jotakin poikkeuksellista näkee, kuulee tai tuntuu olevan meneillään, silloin kannattaa olla valveilla.

Presidentin virka on aika yhden miehen homma. Tuleeko teille ikinä yksinäinen olo?

Ei tietysti siinä mielessä, että onhan meillä täällä perhe koossa. Jenni ja Lennu sekä sitten minun poikani ja heidän lapsensa. Kun mennään asioiden puolelle, tietysti sitä on syvällä mielessä se, että itse ja vain itse vastaa siitä, mitä tekee.

Jos vertaamme teitä nuorena meidän nykynuoriin, millaisia eroja huomaat?

Totta kai ulkonaisesti eroja on paljonkin. Välineistö, jolla nuoret toimivat on totaalisesti muuttunut. Siihen aikaan vielä aika paljon nikkaroitiin itse kaikennäköisiä tarvittavia välineitä – lähinnä siis leikkeihin ja liikuntaan liittyviä. Silloin ei tietenkään ollut käsitystä maailmasta, jota netti ja puhelimet edustavat.

Luulen kuitenkin, että ajatuksiltaan ei kovin paljon eroja ole. Ihmisillä on itse asiassa taipumus läpi vuosisatojen ajatella aika samalla tavalla. Otetaan kirjallisuudesta esimerkiksi vaikkapa Shakespeare. Aika monessa ja lähes kaikissa elokuvissa, joita Yhdysvalloissa tuotettiin ainakin yhteen aikaan ja tuotetaan edelleenkin, kerrataan samat ihmiselämän ilmiöt aika lailla samalla tavalla kuin Shakespeare kirjoitti silloin 400 vuotta sitten. Jotenkin ihmisinä me säilymme ajatuksiltamme ja tunteiltamme hyvin samanlaisina.

Olette mukana koulukiusaamisen vastaisessa työssä. Mikä on presidentin ohje siihen, miten koulukiusaaminen saadaan pois Suomen kouluista?

Me yritämme nyt ehkä vähän toisenlaista ajatusta, jonka opin tohtori Ben Furmanilta. Hän lähtisi liikkeelle siitä, että ei niinkään metsästetä niitä kiusaajia, koska kiinni saaminen on aika vaikeaa. Sen sijaan pyritään kannustamaan niitä, jotka ovat selvästi ulkopuolella. Voi olla, että siinä onnistutaankin.

Miten kaikki nuoret saataisiin kiinnostumaan omasta kouluttautumisesta ja tulevaisuudestaan?

Kyllä varmaan jokaisessa, etenkin nuoressa, ihmisessä asuu, ehkä vähän piilossakin, sellainen tiedon tai osaamisen halu. Pitää vain löytää se sektori, johon iskee kiinni. Monipuolinen tarjonta, jota koulu nyt antaa, on tässä suhteessa äärimmäisen tärkeä. Sieltä pystyy poimimaan sellaisia asioita, jotka avaavat kiinnostuksen tai itsensä kehittämisen mahdollisuuden.

Meitä tietysti kovasti kiinnostaa, lähdettekö mukaan presidentinvaaleihin?

Nyt en taida olla ihan valmis siihen vastaamaan.

Meillä koululaisilla kesäloma lähestyy. Miten te vietätte kesälomanne?

Varsinkaan tänä vuonna ei kovin paljon kannata kesälomasta puhua, koska meillä on tämä juhlavuosi. Erityisesti kesäaikaan pitkin Suomea on paljon erilaisia tilaisuuksia, joihin haluan osallistua – joten kesä varmaan menee juhliessa.

Saara Kailasalo ja Aarni Hilden, Kirkkoharjun koulun Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

.
.