Suomalaiset juovat yhä enemmän kotona

Ravintola-ala kasvaa, mutta alkoholia myytiin entistä vähemmän. Alkoholin kokonaiskulutus on säilynyt samana.

alkoholinkulutus
Silja Serenaden myymälä.
Alkoholin matkustajatuonti muun muassa laivoilta on kasvanut.Ari Lahti / AOP

Uusien tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisten alkoholin kulutus on säilynyt ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 10,8 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2016. Luku on sama kuin vuonna 2015.

Kokonaiskulutuksen sisällä on kuitenkin tapahtunut liikettä. Tilastoista voi lukea kaksi muutosta: matkustajatuonti on kasvanut ja ravintoloiden anniskelumyynti on laskenut.

Matkatuomiset kasvaneet

THL:n uusissa tilastoissa vuonna 2016 alkoholijuomien matkustajatuonti sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna kasvoi 4,9 prosenttia edellisestä vuodesta. Matkustajatuonti kasvoi litroina mitattuna 13,3 prosenttia.

Suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä 81,5 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna määrä oli 8,4 miljoonaa litraa.

Sen sijaan anniskelukulutus väheni 1,8 prosenttia sataprosenttisena alkoholina edelliseen vuoteen verrattuna. Anniskelukulutus oli yhteensä 5,1 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina vuonna 2016. Anniskelukulutuksen osuus alkoholijuomien kokonaiskulutuksesta oli 10,3 prosenttia.

Ravintolakulutus laskenut

Kehitys on hieman nurinkurinen, kun ravintola-ala kuitenkin kasvaa. Matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestön MaRan (siirryt toiseen palveluun) mukaan ravintola-alan liikevaihto kasvoi viime vuonna 4,7 prosenttia ja tälle vuodelle ennusteet ovat kasvavia. Anniskelumyynnin vähenemisen syynä MaRa pitää juuri lisääntyvää matkustajatuontia.

THL kertoo myös, että kulutuksen rakenne on erilainen kotona ja ravintolassa. Kotona juodaan enemmän viiniä kuin ravintolassa.

Ravintolassa juodusta alkoholista 15 prosenttia on mietoja viinejä, mutta kotona osuus on 20 prosenttia. Oluessa ero on vielä suurempi, mutta toiseen suuntaan. Ravintoloissa juodaan olutta kaikesta kulutuksesta 54 prosenttia. Kotona oluen osuus on 48 prosenttia.

Väkeviä yhä vähemmän

Viime vuosina väkevien juomien osuus tilastoidusta kulutuksesta on vähentynyt, THL kertoo. Mietojen viinien ja oluen osuus on noussut.

Oluiden osuus oli 49 prosenttia vuonna 2016. Väkevien alkoholijuomien osuus laski hieman ja oli noin 22 prosenttia. Mietojen viinien osuus tilastoidusta kulutuksesta oli 19 prosenttia,