Kaupan alan riidassa sopu kaukana – Valtakunnansovittelija: Työnseisaus vapun jälkeen todennäköinen

Ylempien toimihenkilöiden ammattiliitto YTN haluaa jäsenilleen työehtosopimuksen. Työnantajaa edustava Kaupan liitto on asiassa eri mieltä.

työehtosopimukset
Asiakas katselee makkaroita kaupan kylmähyllyssä
Sakari Partanen / Yle

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan kaupan alan ylempien toimihenkilöiden työnseisaus vapun jälkeen näyttää todennäköiseltä.

Ylempien toimihenkilöiden ammattiliitto YTN haluaa jäsenilleen työehtosopimuksen, koska sellaista ei vielä ole. YTN:n mukaan ilman työehtosopimusta kaupan alan esimiehillä, asiantuntijoilla ja päälliköillä on isoja puutteita työajan noudattamisessa.

Työnantajaa edustava Kaupan liitto ei ole suostunut ehdotukseen, eikä halua neuvotella asiasta.

Riitaan mietittiin ratkaisua tänään maanantaina valtakunnansovittelijan toimistolla. Minna Helle sanoo tiedotteessa, että sovitteluprosessin aloittamiseen ei ole edellytyksiä. Hänen mukaansa osapuolet ovat täysin eri mieltä työehtosopimuksen tarpeellisuudesta.

– Mikäli tilanne muuttuu, voidaan neuvottelupöytään palata vielä ennen ensi viikkoa, Helle sanoo.

YTN:n työtaistelutoimet koskevat muun muassa K- ja S-ryhmiä sekä Stockmannia ja ylityö- ja matkustuskieltoja. Kaupan liitto on puolestaan korostanut, että liittojen välillä solmittu työehtosopimus ei ole tarvittava ratkaisu YTN:n esittämiin epäkohtiin vaan työpaikoilla pitäisi edistää yhteisyötä muilla tavoin.