Tulipalot tappavat Suomessa useammin kuin muualla – kehityksen ennustetaan vain pahenevan

Tulipalo muuttuu tappavaksi vain muutamassa minuutissa. Suomessa tulipaloissa kuolee joka vuosi noin 90 ihmistä. Suomi on traagisen tilaston ykkönen pohjoismaissa.

tulipalot
Tulipalo liikkuvassa Pelastusopiston palosimulaattorissa mopsissa.
Pelastusopiston mobiili palosimulaattori "Mopsi" on ainoa laatuaan. Rekkaan sijoitetun palosimulaattorin ovat kehitelleet teknillisen ja taideteollisen korkeakoulun opiskelijat. Mopsilla on esitelty tulipalojen leviämistä Suomen lisäksi myös muun muassa Virossa, Ruotsissa ja Britanniassa. Näytösten lisäksi rekkaa käytetään myös tulipalojen syttymissyyn tutkinnan apuna.

OuluNykyisin Suomessa kuolee tulipaloissa noin 90 ihmistä vuodessa. Sisäministeriön pelastusosastolla on arvioitu, että kun suuret ikäluokat ikääntyvät palokuolemien määrä vielä lisääntyy (siirryt toiseen palveluun).

Tavallisin tulipalon aiheuttama kuolinsyy on häkämyrkytys. Tulipalo etenee täydenpalon vaiheeseen usein hyvin nopeasti ja samalla syntyy tappavia palokaasuja. Ylivoimaisesti eniten tulipaloissa menehtyykin uhreja, jotka eivät yksinkertaisesti pysty poistumaan palopaikalta.

– On äärettömän tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, mistä tulipalossa oikeasti on kysymys ja että he osaavat myös varautua siihen, muistuttaa Suomen Pelastusopiston opettaja Ari Mustonen.

On äärettömän tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, mistä tulipalossa oikeasti on kysymys ja että he osaavat myös varautua siihen

Ari Mustonen

.

Mustonen oli maanantaina Oulussa mukana kiertueella, jossa rakennusalan ammattilaisille esiteltiin liikkuvan palosimulaattorin avulla, kuinka tulipalo tositilanteessa etenee.

Pelastusopiston liikkuvassa Mopsiksi nimetyssä palosimulaattorissa palon etenemistä voi seurata palonkestävän lasin läpi. Syttymistä täydenpalon vaiheeseen liekit kehittyvät parissa-kolmessa minuutissa.

– Alkusammutuskalustoa, sammutuspeite ja palovaroitin ja sen kunnossapito ovat äärettömän tärkeitä alkuvaiheen pelastautumisessa, Ari Mustonen kertaa tulipaloon varautumisen perusasioita.

Säästöt estävät parhaan tekniikan käytön

Tulipalojen estäminen on usein kiinni ihmisistä ja heidän käyttäytymisestään. Tulipalo voi saada alkunsa päälle jääneestä kahvinkeittimestä, kuumalle keittolevylle jääneestä rasvakattilasta tai esimerkiksi saunaan ripustetuista vaatteista.

Palojen leviämistä ja pelastustilanteita voidaan kuitenkin ennakoida myös taloteknisillä ratkaisuilla. Esimerkiksi ilmanvaihdon ohjaus vaikuttaa palojen leviämiseen. Poistumisteiden paineistaminen voi puolestaan mahdollistaa savuttoman pelastusreitin tilanteessa, jossa tulipalo on jo syttynyt.

Tekninen valmius ja tietämys on Suomessa kyllä hyvällä tasolla, mutta rakentamiskustannuksissa lähdetään usein säästölinjalle

Raimo Perttunen

– Sanotaanko näin, että tekninen valmius ja tietämys on Suomessa kyllä hyvällä tasolla, mutta rakentamiskustannuksissa lähdetään usein säästölinjalle. Se johtaa sitten ratkaisuihin, jotka estävät parhaiden ratkaisujen käyttämisen, sanoo puhallin- ja ilmanvaihtolaitteita valmistavan Fläkt Woodsin tuotepäällikkö Raimo Perttunen.

Ilmastoinnin ja savunpoiston lisäksi paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa myös esimerkiksi asentamalla huoneistojen oviin ovipumput, jotka varmistavat, sen että ovet sulkeutuvat silloinkin, kun uhri ei niitä onnistu, kerkeä tai huomaa sulkea.