Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovastainen valitsijayhdistys potkaistiin ulos puolueiden ryhmäneuvotteluista Oulussa

Aito suomalainen yhteislistan edustajat suljettiin ulos luottamuspaikkojen jaosta huonon käytöksen ja sopimattoman kielenkäytön vuoksi. Sivuun jätetty valtuutettu kiistää toimineensa väärin.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kuntavaalien jälkeen aloitettuja luottamuspaikkojen jakoa koskevat neuvottelut jouduttiin keskeyttämään viime viikolla Oulussa. Neuvotteluja vetää suurimman puolueen, Suomen keskustan ryhmäpuheenjohtaja Jukka Kolmonen.

Kolmosen mukaan yhteislista Asyl:ia edustava Junes Lokka vastusti puolueiden keskenään sopimaa luottamuspaikkojen jakomallia ja käyttäytyi neuvotteluissa sopimattomasti.

– Voin vahvistaa, että kielenkäyttö oli semmoista, joka ei kuulu missään tapauksessa tämmöiseen kokoukseen. Ja se lopulta vaikutti siihen, että me jouduttiin keskeyttämään tämä kokous, Jukka Kolmonen sanoo.

– Valtuustoryhmien neuvottelut jatkuvat nyt sillä tavalla, että tätä asianomaista henkilöä ja hänen ryhmäänsä ei tulla kutsumaan jatkoneuvotteluihin, vaan neuvottelut käydään puolueiden kesken.

Tiekartta helpottaa luottamustehtävien jakoa

Oulussa puolueet ovat jo ennen vaaleja sopineet tiekartan, jonka mukaisesti luottamuspaikkojen jako vaalien jälkeen sujuu jouhevasti.

Suurin puolue valitsee tarjolla olevista luottamustehtävistä ensimmäisen, yleensä kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, sitten toiseksi tullut, yleensä valtuuston puheenjohtajuuden. Seuraavaksi suuruusjärjestyksessä jaetaan esimerkiksi lautakuntien puheenjohtajuuksia.

Kyseinen toimintamalli on sopimuksenvarainen. Ryhmäneuvottelut helpottavat uuden valtuuston järjestäytymiskokousta kesäkuun alussa, jossa paikkajako lopullisesti syntyy. Neuvottelut tai niiden lopputulos eivät sinällään pohjaudu kuntalakiin.

Jukka Kolmonen uskoo neuvottelujen etenevän jatkossa paremmassa hengessä.

– Tavoitteena on, että neuvottelut saataisiin päätökseen 18.5. mennessä.

Lokka vastustaa sovittua toimintamallia

Valtuustopaikan kevään kuntavaaleissa saanut Junes Lokka kiistää käyttäneensä ryhmäneuvotteluissa sopimatonta kieltä.

– Töykeää käytöstä ryhmäneuvotteluissa esiintyi pikemminkin meitä kohtaan.

Lokan mielestä luottamusmiespaikat tulisi päättää äänimäärien perusteella, eikä soveltamalla niin kutsuttua d'Hondtin menetelmää (siirryt toiseen palveluun).

Lokka arvioi, että äänimäärien pohjalta tehtävä luottamuspaikkojen jako olisi tuonut paremman lopputuloksen pienpuolueille ja hänen edustamalleen yhteislistalle.

Kiistoista uutisoi ensimmäisenä Kaleva.fi (siirryt toiseen palveluun).