1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Porin bussimatkoja voi jatkossa maksaa kännykällä – sovellus näyttää myös, koska kyyti saapuu pysäkille

Kyyti likel -mobiilisovellus kertoo, koska seuraava bussi tulee ja mihin se menee. Kyytiin voi hypätä kännykkää vilauttamalla.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Bussimatkustajat näkevät ensi viikosta alkaen Porissa reaaliajassa, missä bussit kulkevat. Samalla mobiilisovelluksella voi myös maksaa matkoista.

Porin linjat ottaa Kyyti likel -sovelluksen käyttöön tiistaina 2. toukokuuta. Alkuvaiheessa matkoja voi ladata kännykkäänsä 10 matkan sarjalipun. Myöhemmin älypuhelimeen on tarkoitus tuoda muitakin lipputuotteita. Myös muut kaupungin liikennöitsijät ovat liittymässä rinkiin mukaan ja palvelu laajenee näillä näkymin hyvin nopeasti.

Järjestelmän kehittämisessä mukana ollut Porin kaupungin liikenneinsinööri Sanna Välimäki kuvailee uudistusta merkittäväksi.

– Tämä on varmasti isoin uudistus maksujärjestelmäpuolella sitten vuoden 1995, jolloin Porissa otettiin käyttöön älykortit joukkoliikenteessä.

Näin se toimii

Käytännössä matkustaja voi ladata IOS ja Android - käyttöjärjestelmää käyttävään älypuhelimeen Kyyti likel -sovelluksen ilmaiseksi Apple Storesta tai Google Play -sovelluskaupasta. Kymppikortilla matkustavat saavat ladattua matkoja puhelimeensa syöttämällä luottokorttitietonsa sovellukseen. Bussissa maksun voi hoitaa napinpainalluksella. Kuljettaja tarkastaa kännykän näytöltä, onko matka maksettu.

Sovellusta voi käyttää myös ilman maksuominaisuutta. Se kertoo, missä linja-autot liikkuvat kartalla ja milloin ne saapuvat pysäkille.

Sovelluksen suunnittelusta vastaava Toni Aalto Aline Creative Technology Studiosta uskoo, että kehitystyön edetessä sovellus voi myös kertoa matkustajalle, mikä reitti hänen kannattaa valita.

Sovelluksen käyttöönotossa voi aluksi ilmetä ongelmia, joten suunnittelijat toivovat matkustajilta avointa palautetta ja kehitysideoita. Niitä voi lähettää sovelluksen Palaute-osiossa.