Hyppää sisältöön

Ranskan presidenttiehdokkaiden puolisot: Julkisuudessa viihtyvä Brigitte Trogneux ja vastentahtoinen ensimmäinen mies Louis Aliot

Emmanuel Macron tapasi vaimonsa Brigitte Trogneux'n lukiossa, jossa tämä oli hänen opettajansa. Marine Le Penin kumppani Louis Aliot ei muuttaisi Élysée-palatsiin.

Brigitte Trogneux on aktiivisesti ottanut osaa Emmanuel Macronin vaalikampanjointiin. Kuva: AOP

PARIISI Ranskan presidentinvaalikampanja tuo myös ehdokkaiden puolisot valokeilaan, vaikka Ranskassa presidentin puolisolla ei perinteisesti ole ollut samaa asemaa kuin Yhdysvalloissa.

Emmanuel Macronin vaimo Brigitte Trogneux on kampanjoinut näyttävästi miehensä rinnalla. Le Penin kumppani Louis Aliot on Kansallisen rintaman varapuheenjohtaja.

Brigitte Trogneux'ta ja Louis Aliot'ta erottaa suhtautuminen presidentin puolison asemaan.

Brigitte Trogneux ja hänen miehensä, keskustaliberaali presidenttiehdokas Emmanuel Macron, äänestivät Le Touquet'ssa Pohjois-Ranskassa. Kuva: Eric Fererberg / EPA

Brigitten ja Emmanuelin kiellettynä alkanut rakkaus

Brigitte Trogneux, 64, kiehtoo ranskalaisia. Trogneux on sanavalmis ja näyttävä nainen, jonka romanssi presidentiksi pyrkivän sitoutumattoman Emmanuel Macronin, 39, kanssa ei alkanut tyypillisimmällä mahdollisella tavalla.

Pariskunta tapasi pohjoisranskalaisessa lukiossa, mutta Trogneux ei ollut Macronin luokkatoveri vaan ranskanopettaja. Macron on kertonut rakastuneensa hurmaavaan opettajaansa oikopäätä ja luvanneensa jo tuolloin 17-vuotiaana kosia Brigitteä.

Ihan helposti se ei käynyt, sillä Brigitte Trogneux oli naimisissa oleva kolmen lapsen äiti ja huhut kielletystä romanssista aiheuttivat pienessä Amiensin kaupungissa kuohuntaa.

Lopulta rakkaus kuitenkin voitti ja Macron ja Trogneux menivät naimisiin vuonna 2007. Sittemmin Trogneux, lempinimeltään Bibi, on omistautunut miehensä presidenttipyrkimyksille. Macronin rinnalla ovat kampanjoineet myös Trogneux’n edellisestä liitosta olevat aikuiset lapset.

Emmanuel Macronin vaimo Brigitte Trogneux presidentinvaalikampanjan aikana 23. huhtikuuta. Kuva: Yoan Valat / EPA

– En ole vielä löytänyt asiaa, jossa hän ei olisi hyvä. Emmanuelin kyvyt ovat täysin poikkeukselliset, Brigitte Trogneux on todennut.

Ranska saisi Trogneux’sta näkyvän ja aktiivisen presidentin puolison. Brigitte on Macronin todellinen luottonainen, jolla on ollut paljon vaikutusvaltaa vaalikampanjan kulisseissa. Hän taitaa myös julkisuuden hallinnan ja tuntee hyvin Ranskan seurapiirilehdistön säännöt ja portinvartijat.

Hyöty on toisaalta molemminpuolista: Macron ja Trogneux minkä tahansa ranskalaislehden kannessa takaavat irtonumeroiden hyvän myynnin. 

Emmanuel Macron on pyrkinyt profiloitumaan tasa-arvon kannattajana ja modernina miehenä, joka muistaa jaella puolisolleen tunnustusta. Pariskunta ei myöskään kaihda julkisia hellyydenosoituksia.

Macron on myös ainoa ehdokas, joka on ajanut presidentin puolison statuksen virallistamista. Trogneux’sta tulisi siis todellinen prèmiere dame.

Louis Aliot'n ja Marine Le Penin suhde on myös poliittinen liitto. Kuva: Laurent Dubrule / EPA

Louis’n ja Marinen poliittinen kumppanuus

Äärioikeiston presidenttiehdokkaan Marine Le Penin ja Louis Aliot’n suhde on vahvasti poliittinen liitto. Aliot, 47, on Kansallisen rintaman varapuheenjohtaja ja La Pen, 48, puolueen puheenjohtaja.

Aliot’sta saattaa tulla Ranskan historian ensimmäinen premier homme. Aliot itse on kuitenkin pyrkinyt pitämään matalaa profiilia presidenttikampanjassa. Hän on vakuuttanut, ettei aio ottaa minkäänlaista virallista tai epävirallista roolia vaimonsa rinnalla.  Le Penin voittaessa hän kuulemma kieltäytyisi muuttamasta Élysée-palatsiin.

– Minusta ei tule mitään ensimmäistä miestä tai -naista. Ranskalaiset valitsevat presidentin, eivät pariskuntaa. Presidentin kumppanilla ei pitäisi olla asioihin mitään sanottavaa, Aliot on todennut. 

Kulisseissa Aliot kuitenkin häärää. Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman imagon salonkikelpoistaminen ja isä-Le Penin syrjäyttäminen puolueen johdosta tytär Marinen tieltä ovat tiettävästi pitkälti juuri Aliotin käsialaa.

– Suurin haittani on se, että olen Marinen elämänkumppani. Häntä pyritään toistuvasti syyllistämään asiasta, Aliot on todennut.

Aliot’n ja Le Penin romanssi oli Trogneux’n ja Macronin tapaan pitkään salainen. Kaikki eivät katsoneet puolueen voimahahmojen lähentymistä pelkästään hyvällä.

Louis Aliot on Ranskan oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman varapuheenjohtaja. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Sekä Aliot että Le Pen ovat olleet tahoillaan aikaisemmin naimisissa, Aliot kerran ja Le Pen kaksi kertaa. Molemmilla on lapsia edellisistä suhteistaan.

Aliot harrastaa rugbya ja on Marine Le Penin tapaan ammatiltaan asianajaja. Yhdessä he muodostavat ranskalaisen äärioikeiston vahvan voimaparin.

.
.