Helsingin uudet pomot selvillä vasta toukokuussa – Kiinnostusta riittää, puolueet vakuuttavat

Kokoomus ja vihreät tekevät näillä näkymin henkilövalintansa keskiviikkona, SDP tekee päätöksensä vasta piirikokouksessa kahden viikon päästä 8.5.

Apulaispormestari
20160823_Helsingin kaupungintalo2

Vaikka vihreät ja kokoomus julkistavat tämän viikon keskiviikkona nimet apulaispormestariehdokkaiksi, SDP sinetöi päätöksensä vasta 8.5. olevassa Helsingin demareiden piirikokouksessa. Ehdotuksen tekee puolueen piirihallitus 2.5. pidettävässä kokouksessa.

– Me olemme Jan Vapaavuorelle viestitelleet kyllä, että meillä piirikokous tekee päätökset vasta toukokuussa. Me olemme yrittäneet olla johdonmukaisia sen kanssa, että aina on kerrottu, että meillä on tällainen aikataulu, sanoo SDP:n Helsingin piirihallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Pentti Arajärvi.

– Aikataulu poikkeaa aika vahvasti muista puolueista, jotka saattavat tehdä päätöksiä valtuustoryhmissä. Meidän puolueemme on luonteeltaan kansanvaltainen eli me koetamme olla kansanvaltaisia tässä päätöksessä.

Piirikokouksen piti alun perin olla vasta toukokuun lopussa, mutta Arajärven mukaan demarit ovat aikaistaneet piirikokoustaan siksi, että apulaispormestarit pääsevät valmistautumaan tehtäviinsä.

Kaupunginvaltuusto tekee lopulliset päätökset 7.6. kokouksessaan.

Pentti Arajärvi.
Pentti Arajärvi.Yle

Arajärvi: SDP:llä viisi ehdokasta apulaispormestariksi

SDP saa kulttuuri- liikunta ja vapaa-ajan apulaispormestarin tehtävän. Arajärvi kertoo, että tähän mennessä viisi valtuutettua on ilmoittautunut ehdokkaaksi tehtävään.

Arajärvi ei suostu edelleenkään kertomaan ehdokkaiden nimiä, mutta sen verran hän suostuu paljastamaan, että ehdokkaiden joukossa on sekä miehiä että naisia, nuoria ja vanhoja.

– Se on ilahduttava määrä ja osoittaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita. Se osoittaa myös sen, että medialla on ollut aika väärä käsitys, kun julkisuudessa on puhuttu, että meillä on joku hirveä ongelma tässä.

Nasima Razmyar vahvisti Ylelle, että hän on ilmoittautunut apulaispormestariehdokkaaksi.

– Olen itse hyvin kiinnostunut kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin paikasta. Se asia ei ole muuttunut miksikään. Omasta puolestani voin sanoa tämän, hän toteaa.

Razmyar on hyvillään, että muitakin ehdokkaita apulaispormestariksi on.

Nasima Razmyar.
Nasima Razmyar.Eduskunta

– Olisi outoa, jos tästä tehtävästä ei kukaan olisi kiinnostunut. On hyvä, että mahdollisimman moni on kiinnostunut.

Razmyar pitää kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin tehtävää demareille erittäin tärkeänä.

– Se on ainoa poliittinen paikka meidän puolueelle täällä Helsingissä. Onhan se siinä mielessä hyvin merkittävä paikka.

Julkisuudessa on povailtu Eveliina Heinäluomaa yhdeksi demariehdokkaasi, mutta kun hän kuuli Ylen uutisilta, että Razmyar lähtee ehdokkaaksi, hän sanoo kieltäytyvänsä ehdokkuudesta.

– Olen sanonut, että mikäli Nasima Razmyar ilmoittautuu apulaispormestariehdokkaaksi, annan hänelle kaiken tukeni. Eli en lähde ehdokkaaksi, Heinäluoma painottaa.

Vapaavuori: SDP:n aikataulujen kanssa voidaan elää

Helsingin apulaispormestarien ja muiden luottamustehtävien neuvotteluja vetävä kokoomuksen Jan Vapaavuori suhtautuu rauhallisesti SDP:n sisäiseen marssijärjestykseen näiden henkilövalinnoissa.

– Tietenkin, jos heidän (SDP) sääntöjensä mukaan näin pitää tehdä, niin heidän pitää näin tehdä. Tietenkin se olisi jonkin verran edesauttanut tätä käyntiin lähtemistä, jos henkilöt olisivat olleet tiedossa aikaisemmin. Mutta kyllä tämänkin kanssa voidaan hyvin elää.

Oliko niin, että teillä ei ollut tietoa siitä, että SDP ei saa nimiään vappuun mennessä?

– Ihan alussa ei ollut tietoa silloin kun puhuttiin tästä toiveesta, että ennen vappua kaikki päättäisivät, mutta kyllä sen tässä neuvottelujen aikana tämänkin kuulin.

Vapaavuorelta ei tipu kokoomuksesta nimen nimeä mihinkään pestiin ennen valtuustoryhmän keskiviikon kokousta.

– Meillä on paljon hyviä ihmisiä, jotka ovat halukkaita erilaisiin tehtäviin ja me teemme keskiviikkona omalta osaltamme valintoja, enkä halua niitä spekuloida miltään osin etukäteen.

Kokoomuksen Pia Pakarinen on vahva ehdokas kokoomukselle jyvitettyyn kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarin tehtävään. Hän kertoo Yle Uutisille hakevansa tehtävää ihan tosissaan.

Pakarisen meriitteihin kuuluu paitsi tämän hetkinen Helsingin kauppakamarin johtajan pesti myös kaksi edellistä kautta Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtajana.

– Apulaispormestarin tehtävä olisi tilaisuus päästä tekemään politiikkaa täysipäiväisesti, Pakarinen kommentoi.

Vihreillä kisa sote-salkusta

Vihreiden valtuustoryhmä valitsee keskiviikkoillan kokouksessaan omat ehdokkaansa apulaispormestareiksi ja valtuuston puheenjohtajaksi.

Kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestarin pesti mennee Anni Sinnemäelle, mutta sosiaali- ja terveysasioista vastaavasta tehtävästä kilpaillaan.

– Kumpikin tehtävä on herättänyt kiinnostusta. En kommentoi yksittäisten ihmisten hakemuksia, mutta sekä valtuuston puheenjohtajan että sote-asioiden apulaispormestaritehtäviin on ollut kiinnostusta, sanoo vihreiden valtuustoryhmän johtaja Otso Kivekäs.

Kivekäs on itse ehdolla sote-asioista vastaavaksi apulaispormestariksi.

Otso Kivekäs
Otso Kivekäs.Antti Kolppo / Yle

– Valtuustoryhmän puheenjohtaja ei tee esitystä, vaan hakemukset tulevat koko ryhmälle ja koko ryhmä päättää kokouksessa, ketkä tulevat valituiksi.

– Kyllä sen näinkin voi sanoa, että apulaispormestariksi meillä on useita oikeasti hyviä ihmisiä. Joidenkin muiden puolueiden kohdalla on julkisuudessa pohdittu, että miten he löytävät ja miten he saavat jonkun ehdokkaaksi. Meillä ei ole sellaista ongelmaa, vaan meillä on oikeasti hyviä ehdokkaita, joista päästään valitsemaan.

Elina Moisio on myös laittanut hakemuksen menemään vihreiden valtuustoryhmälle sote-apulaispormestarin tehtävään.

– Meillä on todella kriittinen vaihe sosiaali- ja terveysasioissa. Meidän on saatava turvattua hyvät ja lähellä saatavissa olevat palvelut sote- ja maakuntauudistuksessa. Samalla meidän 15 000 ammattilaiselle hyvät työolot. Ja toisekseen meillä on Helsingissä isot terveyserot. Terveyserot pitäisi pystyä katkaisemaan, hän perustelee tehtävän tärkeyttä.

Myös Sanna Vesikansa (vihr.) vahvistaa Yle Uutisille, että hän on kiinnostunut sosiaali- ja terveysasioista vastaavan apulaispormestarin tehtävästä.

Moisio ei ole kiinnostunut valtuuston puheenjohtajuudesta, joka sekin on sovittu vihreille.

– En ole kiinnostunut valtuuston puheenjohtajuudesta. Tähän mennessä vihreistä Tuuli Kousa on ilmaissut kiinnostuksensa puheenjohtajan tehtävään.

Yle Uutiset ei tavoittanut Kousaa maanantaina kommentoimaan asiaa.

Valtuuston puheenjohtajaksi nouseva Tuuli Kousa työskentelee Vallilassa OP-ryhmän yhteiskunta- ja mediasuhteista vastaavana johtajana.
Tuuli KousaVesa Marttinen / Yle