Turku hakee helpotusta Varissuon päivähoitopulaan

Orminkadun päiväkodin tontille esitetään väliaikaista tilaelementtiä.

päivähoito
Lasten sadevaatteita roikkuu päiväkodin eteisessä naulakossa
Tommi Parkkinen / Yle

Itäisen Turun ongelmalliseen päivähoitotilanteeseen haetaan pikaista ratkaisua. Varhaiskasvatus esittää, että Orminkujan päiväkodin tontille hankitaan neljän päiväkotiryhmän väliaikainen tilaelementtiratkaisu.

Tällä hetkellä kaikki alueen päivähoitopaikat ovat täynnä. Tämänhetkisen arvion mukaan Varissuolla on jäämässä kahden lapsiryhmän verran lapsia ilman hoitopaikkaa elokuussa.

Varissuon alueella toimii tällä hetkellä kolme kunnallista päivähoitoyksikköä, joilla on päiväkotitoimintaa viidessä eri osoitteessa. Lisäksi alueella on yksi yksityinen päiväkoti ja viisi kunnallista perhepäivähoitajaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää, että Varissuon päivähoitopulasta käynnistetään pikainen tarveselvitys, jotta tilanne paranisi viimeistään ensi vuoden alusta.

Ongelmia jo pitkään

Varissuon alueen päivähoitopaikkojen määrä suhteessa kysyntään on ollut pitkään ongelmallinen. Viime syksystä alkaen hoitopaikkaa jonottavien lasten määrät ja jonotusajat ovat pidentyneet. Tilannetta on vaikeuttanut myös se, että viimeisen viiden vuoden aikana alueelta on vähentynyt kuusi perhepäivähoitajaa.

Alueella asuville perheille on pyritty tarjoamaan vaihtoehtoisia hoitopaikkoja muilta Turun alueilta. Päivähoitopaikkajonot eivät ole kuitenkaan purkautuneet, koska kuljetusmahdollisuudet ovat rajallisia.

Siirtohakemuksia alueella on paljon. Osittain siirrot johtuvat Touhula Varissuon tilanteesta. Maaliskuussa Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki yllätystarkastuksen Touhula Varissuon tiloihin. Tarkastuksessa selvisi, että lapsia oli liikaa ja tilojen yleisilme epäsiisti.