Sipilä: Hallituksen tavoitteet täyttyvät, jos kasvussa päästään 2 prosentin tasolle

Kehysriihen ensimmäisenä päivänä on keskitytty käymään läpi talouden isoa kuvaa. Sopuun päästiin säästöistä, apteekkisääntelyn joustavoittamisesta ja ammatillisen koulutuksen uudistuksesta.

Kehysriihi
Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Timo Soini.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että puoliväliriihessä kuultujen asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelmassa asetetut tavoitteet täyttyvät, jos Suomen talous on loppukauden ajan 2 prosentin kasvu-uralla. Tällä hetkellä ennusteet kertovat noin 1,4 prosentin kasvusta.

– Vuosihan on alkanut vahvasti, mutta vielä ei ole varmuutta siitä, kantaako se tällä tasolla loppukauden ja ennusteet eivät tue tällaista kasvua. Voisi kiteyttää, että 72 prosentin työllisyysastetavoite olisi suurin piirtein kasassa jos kasvusta päästäisiin tästä vuodesta alkaen kahden prosentin tasolle, Sipilä sanoi.

Puoliväliriihessä hallitus miettii, miten hallitusohjelmassa sovitut tavoitteet ovat toteutuneet, ja mitä uusia toimia tarvitaan. Samalla neuvotellaan vuoteen 2021 ulottuvasta julkisen talouden suunnitelmasta.

Julkisen talouden miljardi, apteekkiluvat ja ammattikoulut

Riihen pääaiheena on työllisyyden ja talouskasvun parantaminen. Tänään käytiin läpi talouden isoa kuvaa ja hallituksen säästöjen toteutumista. Sipilän mukaan hallitus pääsi tänään sopuun miljardin euron säästöistä julkiseen talouteen.

– Tämä julkisen talouden miljardi on ollut pitkään työn alla ja nyt meillä on siihen ratkaisu, miten se tehdään, Sipilä sanoi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) esitteli säästöjä tiedotustilaisuudessa tarkemmin. Säästöjä haetaan kuntien tehtäviä ja velvoitteita karsimalla, kuntien palvelujen kustannusten taltuttamiseen tähtäävällä kannustinjärjestelmällä, julkisen sektorin tilaohjelmilla, digitalisaatiolla ja julkisen hallinnon tuottavuussäästöillä. Miljardin olisi tarkoitus olla näillä keinoilla kasassa ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Lisäksi puoliväliriihen ensimmäisen päivän aikana päätettiin apteekkisääntelyn joustavoittamisesta ja ammatillisen koulutuksen uudistamisesta. Apteekkitoiminta säilyy luvanvaraisena, mutta apteekkien toimipistelupien määrää nostetaan. Jatkossa selvitetään myös lääkerasvojen tyylisten itsehoitolääkkeiden myynnin mahdollista laajentamista päivittäistavarakauppojen hyllyille.

Puoliväliriihi jatkuu tänään illalla myöhään ja keskustelut jatkuvat jälleen huomenna aikaisin aamulla. Huomenna riihessä keskitytään erityisesti työllisyystoimiin.