1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jan Vapaavuori

Luxemburgista Helsinkiin palaava Vapaavuori lahjoittaa kohutun siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

Kokoomuksen Jan Vapaavuori aikoo pyytää eroa Euroopan investointipankista vasta kesäkuussa, kun hänet on valittu Helsingin pormestariksi.

Helsingin tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan "euroja on turha jättää Eurooppaan, jos ne voi ohjata hyvään tarkoitukseen Suomessa". Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin pormestariksi valittava Jan Vapaavuori ilmoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun) lahjoittavansa kohutun siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen. Vapaavuori ei ole vielä valinnut hyväntekeväisyyden kohdetta.

Vapaavuoren useiden tuhansien eurojen siirtymäkorvaus kuukaudessa kirvoitti viikonloppuna vilkkaan some-kritiikin, kun Iltalehden politiikan toimittajan Tommi Parkkosen aiheesta kirjoitamaa kolumnia (siirryt toiseen palveluun) jaettiin innokkaasti.

Vapaavuori saa siirtymäkorvausta kolme vuotta, samaan aikaan pormestarin palkkansa kanssa. Helsingin pormestarin kuukausipalkka on 14 000 euroa. Euroopan investointipankin varapääjohtajana Vapaavuori tienasi noin 24 000 euroa kuukaudessa.

Vapaavuoren mukaan Euroopan investointipankki maksaa hänelle siirtymäkorvausta automaattisesti eikä sitä tarvitse erikseen hakea. Vapaavuorella ei ole tietoa, kuinka suuresta summasta on kyse. Hän katsoo, että hänellä on korvaukseen juridinen oikeus.

– Tarkkaa tietoa korvauksen suuruudesta minulla ei ole, kuten ei voi olla kenelläkään muullakaan, koska se tulee olemaan riippuvaista asioista, jotka ovat vielä epäselviä. On silti selvää, että summat ovat merkittäviä. Minulla on juridinen oikeus siirtymäkorvaukseen. Järjestelyn moraalinen oikeutus ja hyväksyttävyys voidaan kuitenkin hyvällä syyllä kyseenalaistaa.

Vapaavuori kertoo tekevänsä jo täyttä työpäivää Helsingin asioiden parissa.

– Pankista jäin virkavapaalle helmikuun loppupuolella. Aika tästä kesäkuun alkupuolelle on minulle palkatonta siirtymäaikaa, jonka kompensoimiseen siirtymäkorvaus on perusteltu. Tämä on kuitenkin lyhyt vaihe.

Vapaavuoren mukaan hänen ansionsa laskevat pormestarina.

– En kuitenkaan koe oikeaksi enkä kohtuulliseksi, että minulle korvattaisiin alentuneen ansiotasoni aiheuttamia menetyksiä, koska olen itse vapaaehtoisesti pyrkinyt uuteen tehtävään kesken EIP:ssa olevan toimikauteni. Tulenkin lahjoittamaan näin lasketun osan tulevista siirtymäkorvauksistani hyväntekeväisyyteen.

Mallia Vapaavuori sanoo saaneensa Sauli Niinistöltä.

–  Turha euroja on Eurooppaan jättää, jos ne voi ohjata hyvään tarkoitukseen Suomessa.

Vapaavuoren hyväntekeväisyyskohde ei ole vielä selvillä.

Vapaavuoren kaudesta Euroopan investointipankin varapääjohtajana on kesäkuussa jäljellä vielä kaksi vuotta ja kolme kuukautta. Vapaavuoren tilalle on mietitty kokoomuksen kansanedustajaa, entistä pääministeriä Alexander Stubbia. Sen jälkeen paikka siirtyy Ruotsille.