Ranskan presidentti kannustaa äänestämään Emmanuel Macronia

Presidentti François Hollanden mukaan äärioikeistolainen Marine Le Pen tuhoaisi Ranskan talouden ja uhkaisi ranskalaisten vapautta.

Ulkomaat
Hollande ja Macron
Presidentti François Hollande (vas.) keskusteli talousministerinä toimineen Emmanuel Macronin kanssa presidentin Elysée-palatsin edessä kesällä 2015.Etienne Laurent / EPA

Kaikkien ranskalaisten tulisi äänestää poliittista keskustaa edustavaa Emmanuel Macronia, sanoo Ranskan presidentti François Hollande. Presidentinvaalien toisella kierroksella on Hollanden mielestä pelissä Ranskan paikka maailmassa.

Hänen mukaansa äärioikeistolainen Marine Le Pen on pysäytettävä. Hollanden mukaan Le Penin ohjelma tuhoaisi Ranskan talouden ja uhkaisi ranskalaisten vapautta.

Sosialistipuoluetta edustava presidentti Hollande onnitteli Macronia jo sunnuntaina vaalituloksesta puhelimitse mutta ei silloin kertonut julkisesti äänestysaikeistaan. Hän kertoi kantansa maanantaina pitämässään puheessa.

Emmanuel Macron toimi viime kesään asti sosialistihallituksen talousministerinä. Hän erosi tehtävästään, perusti oman poliittisen liikkeen ja asettui ehdolle presidentinvaaleissa.

François Hollande on ollut historiallisen epäsuosittu presidentti. Hän ei asettunut ehdolle presidentinvaaleissa. Vaalien toisella kierroksella ovat vastakkain riippumaton keskustalainen Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen populisti Marine Le Pen.

Lue myös Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallion analyysi: Ranska siirtyi uuteen aikaan – perinteiset puolueet ulos presidenttikisasta

Lähteet: Reuters, AP, AFP