Kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä – Suomi-seksi on muuttunut sadassa vuodessa avoimeksi ja rohkeammaksi

Yle Uutisten juttusarjassa perehdytään suomalaisten arkeen Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Suomi 100
Vuoden 1960 Jallu-lehdessä bikinimallit seikkailivat Kaivopuistossa.
Kuva on aukema Jallu-lehdestä vuodelta 1960. Videolla 100 vuotta suomalaista seksiä kahdessa minuutissa.

Suomalainen maalaismaisema kesäiltana sata vuotta sitten. Heinäladossa kahahtaa, eivätkä siellä välttämättä pyörähtele herra talollinen rouva talollisen kanssa vaan puuhataan jotain, josta ei julkisesti sovi hiiskua.

– Ihanteiden, puheiden ja teorian tasolla seksi kuului tuolloin vain naisen ja miehen välille ja avioliittoon, sanoo Sexpon järjestösihteeri, seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell.

Valtaosa väestöstä asui maalla ja kaikki kuuluivat kirkkoon. Uskonto sääteli tapaa, jolla seksuaalisuutta pyrittiin hallitsemaan.

– Tietysti seksiä oli muidenkin kuin miesten ja vaimojen, miesten ja naisten välillä.

Tietoa seksuaalisuudesta oli vähän ja sekin tämän päivän vinkkelistä erikoista.

– Pitkään ajateltiin, ettei nainen koe seksuaalista himoa tai halua samaan tapaan kuin miehet, Sundell kertoo.

– Miehen taas arveltiin olevan halujensa orja. Olento, joka ei pysty hallitsemaan himoaan, eikä välttämättä toimimaan vallitsevan moraalin mukaisesti.

Himoja ja haluja ei voinut panna jäähylle sodan ajaksi

Suomalainen yhteiskunta rakentui yhä ydinperheen, kodin ja uskonnon ympärille, kun talvisota syttyi 1939. Sota muutti välittömästi naisten ja miesten välistä dynamiikkaa. Nuoret miehet komennettiin rintamalle ja naiset jäivät kotiin. Molemmilla rintamilla koettiin yksinäisyyttä ja kaipuuta. Tilanne oli uusi ja ajoi ihmiset etsimään seuraa ja lohtua toisistaan.

– Yhteiskunnan moraalisäännöt, etiketti tai yhteiskuntaluokka eivät enää säädelleetkään seksuaalista käytöstä samaan tapaan kuin rauhan aikana, Sundell kertoo.

– Monet miehet kokivat ensi kertaa seksiä toisen miehen kanssa sota-aikana.Tutkimusten mukaan miesten välisiin suhteisiin suhtauduttiin sodan aikaan väljemmin ja suvaitsevammin.

Kun jokainen päivä, jokainen hetki tai syleily saattoi olla viimeinen, aiemmat moraalikäsitykset, jopa rauhan ajan ihmissuhteet menettivät merkityksensä. Muutos ei kuitenkaan ollut pysyvä.

–Sodan jälkeen palattiin arkeen. Yhteiskunnan valvonta ja moraalisäädökset sitoivat ihmisiä ehkä jopa entistä tiukemmin.

Saksalaisten kanssa suhteisiin ryhtyneitä naisia suljettiin internointileireille. Nuorten sotaleskien siveyttä vahdittiin.

sotalesket pysäytyskuva.

Onko villi 60-luku vain myytti?

Heriikka Sundell suhtautuu hieman varauksella saagaan kuumasta 60-luvusta.

– Aika paljon tuohon aikaan liittyy jälkeen päin liitettyä mytologisointia.

Suomalainen yhteiskunta oli kuitenkin muutosten kourissa. Kaupungistuminen eteni vääjäämättä. Sotien jälkeinen sukupolvi oli asenteeltaan erilainen ja korkeammin koulutettu kuin vanhempansa. Nuoret janosivat tietoa ja keskustelu seksistä tuntui kaipaavan tuuletusta.

– Erityisesti helsinkiläinen yliopistossa opiskeleva väki alkoi vaatia tietoa ja valistusta kaikkien ulottuville. Esimerkiksi Ylioppilaslehdessä aiheesta kirjoitettiin todella paljon.

Kun tietoa ei yhteiskunnan taholta näyttänyt heruvan, opiskelijat järjestivät omaehtoisia seminaareja ja keskustelutilaisuuksia. Opiskeleva nuoriso uskoi järjestöjen, yhdistysten ja poliittisen toiminnan voimaan. Vaadittiin, että asioista puhutaan kaikille, myös lapsille, niiden oikeilla nimillä, avoimesti.

Elävä arkisto: Seksivalistusnäytelmä kohtautti Seinäjokea vuonna 1969

Elävä arkisto: Hyrrä: miten jouduit äidin vatsaan 1972

Pitkällisen rummutuksen ja keskustelun myötä myös virallinen Suomi alkoi taipua. Seksuaalipoliittinen yhdistys Sexpo perustettiin 60-luvun lopulla ja se sai luvan avata seksuaalineuvonta-aseman.

– Se oli ensimmäinen yksilön seksuaaliterveyttä edistävä neuvontapiste. Kyseessä ei ollut lääkäriasema tai kirkon palvelu, Sundell sanoo.

Uudet lait homoseksuaalisuudesta ja aborteista muuttivat yhteiskuntaa

Keskustelua viritettiin myös ehkäisystä. E-pillerit tulivat markkinoille 1960-luvulla ja ne kehittyivät käyttäjäystävällisemmiksi 1970-luvulle tultaessa. Silti abortteja tehtiin paljon, myös Suomessa.

– Ennen aborttilain uudistusta 1970 Suomessa tehtiin valtavasti laittomia abortteja vuosittain. Täsmällistä lukua ei ole, sillä niitä ei tietenkään tilastoitu. Arvio vaihtelee 18 000 ja 27 000 välillä.

Uusi aborttilaki salli abortin raskauden alkuvaiheessa aiemmasta poiketen myös sosiaalisista syistä. Aiemmin laillisen abortin sai vain, jos raskaus uhkasi naisen henkeä tai mielenterveyttä.

Samaan syssyyn tuli toinen ihmisten seksuaalikäyttäytymiseen vaikuttanut laki. Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin 1971.

– Sillä oli monien ihmisten elämään valtava vaikutus. Homot olivat joutuneet ajattelemaan, että se, mitä he syvällä sisimmässään ovat ja edustavat, on rikollista ja väärin. Ja yhtäkkiä se ei sitä ollutkaan.

Ihmisten asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan eivät toki muuttuneet yhdessä yössä vaikka lainsäädäntö muuttuikin. Homoseksuaalisuutta pidettiin virallisesti sairautena ja se poistettiin tautiluokituksesta vasta 80-luvun alkupuolella.

Aids korjasi satoaan ja herätti kauhua

Juuri, kun asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan alkoivat vapautua, maailmalta leivisi huhuja sairaudesta, joka näytti iskevän homomiehiin.

– Kyllä 1980-luvun seksuaalisuutta leimaa aids-paniikki. Oli ikävää, että se leimattiin aluksi nimenomaan homoseksuaalisen väestön sairaudeksi ja syyksikin, Henriikka Sundell sanoo.

Media herkutteli asialla. Puhuttiin homorutosta. Otsikot huusivat, kuinka “Homorutto rantautui Suomeen”.

– Aika pian tietoa alkoi tulla ja ymmärrystä siitä, että sairaus ei ole vain homojen ongelma. Ja että sen leviämisen voi estää niinkin yksinkertaisella keinolla kuin kondomilla.

Seksuaali- ja ehkäisyvalistus saivat 80-luvulla uutta pontta. Tietoa janottiin jälleen.

Henriikka Sundell katsoo suomalaista seksiä seksologin silmin. Hänen mielestään suomalaisten asenne seksiin on myönteinen. Seksi mielletään tärkeäksi osaksi elämää ja sen harrastamiseen katsotaan olevan oikeus kaikilla.

– Minusta on hauskaa, kun suomalaiset puhuvat seksistä aika rohkeasti ja pokerinaamalla.

Monta asiaa on vielä kuplimassa pinnan alla. Nyt puhutaan esimerkiksi kolmannesta sukupuolesta. Sundell uskoo, että vielä jonain päivänä Suomessa on juridisia sukupuolia enemmän kuin nykyiset mies ja nainen.