57-vuotias Peggy Whitson on nyt pisimpään avaruudessa ollut amerikkalainen – ennätykseksi tulossa 666 päivää

Presidentti Donald Trump soitti videopuhelun avaruuteen onnitellakseen ennätyksen tehnyttä astronauttia.

astronautit
Nasa / EPA
Peggy Whitson on ensimmäinen kansainvälistä avaruusasemaa komentava nainen.

Astronautti Peggy Whitson on rikkonut yhdysvaltalaisten ennätyksen avaruudessa vietetyssä ajassa. Hän on nyt ollut maata kiertävällä radalla yhteensä 534 vuorokautta.

Whitson on murtanut astronauttina myös muita rajoja. Vuonna 2007 hänestä tuli ensimmäinen Kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää johtanut nainen. Nyt hän on avaruusaseman komentajana jo toistamiseen.

57-vuotias biokemisti on myös kokenein ja iäkkäin avaruudessa ollut nainen. Lisäksi hänellä on hallussaan tehtyjen avaruuskävelyjen naisten ennätys, 57 tuntia ja 22 minuuttia.

Whitson itse kirjoitti Twitterissä, että kyseessä on matka, jonka hän ei koskaan toivoisi päättyvän.

"Suihku olisi kiva"

Peggy Whitson on nyt kolmannella avaruuslennollaan. Hän nousi maata kiertävälle radalle 17. marraskuuta 2016.

Whitson kertoi uutiskanava CNN:lle, (siirryt toiseen palveluun) että eniten hän kaipaa maan pinnalta suihkua.

– Suihku on kiva. Täällä meidän on pestävä itsemme kosteuspyyhkeillä ja käsipyyhkeillä. Pidän myös ruuanlaitosta, hän sanoi.

Whitson kertoi myös, ettei ennätysten rikkominen ole ollut hänelle tärkeää.

– En ajattele ennätyksiä niin paljoa. Yleensä niistä tulevat mieleen kaikki ihmiset, jotka mahdollistavat ne. Nasalla on töissä valtava määrä ihmisiä, joiden ansiota ne ovat.

Whitsonin on määrä palata maahan ensi syyskuussa, jolloin hän on viettänyt avaruudessa yhteensä 666 vuorokautta.

Peggy Whitson valittiin astronauttikoulutukseen vuonna 1996. Hän on syntynyt Iowassa ja on naimisissa toisen tutkijan kanssa.

Trump onnitteli astronauttia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnitteli Whitsonia ennätyksen rikkomisesta videopuhelun välityksellä.

– Se on uskomaton ennätys, ja haluan onnitella sinua maamme ja oikeastaan koko maailman puolesta, Trump sanoi Whitsonille Valkoisesta talosta välitetyllä videolla yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Whitson vastasi, että ennätys oli kaikkien Nasan työntekijöiden ansiota.

– On hyvin jännittävä aika työskennellä Nasalla. Meitä innostavat matkat Marsiin 2030-luvulla, Whitson sanoi presidentille.

Trump lisäsi maaliskuussa Nasan tehtäväksi myös miehitetyt tutkimusmatkat Marsiin. Toisaalta Trump on suunnitellut leikkauksia Nasan budjettiin (siirryt toiseen palveluun). Etenkin ilmastonmuutosta koskevaa tutkimusta rahoitettaisiin vähemmän.

Edellistä yhdysvaltalaisennätystä piti hallussaan astronautti Jeffrey Williams. Pisimpään avaruudessa ollut ihminen taas on venäläinen kosmonautti Gennadi Padalka. Hän on viettänyt avaruudessa yhteensä 879 vuorokautta.

Nasan esittely Peggy Whitsonista (pdf). (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, AFP