Perhevapaiden uudistaminen jämähtämässä hallituksen erimielisyyksiin

Ylen tietojen mukaan hallitus suunnittelee puuttuvansa asumis- ja toimeentulotukeen. Ihmiset yritetään saada töihin kotiin jäämisen sijaan.

sosiaalimenot
Lapsia päiväkodin pihalla.
Lapsia päiväkodin pihalla.Roni Lehti / Lehtikuva

Sipilän hallitus ei näillä näkymin puutu perhevapaisiin. Kokoomus on toivonut perhevapaiden uudistamista, ja keskustakin on kannattanut asian selvittämistä ja nykyjärjestelmän muuttamista.

Ylen tietojen mukaan asia ei olisi etenemässä kehysriihessä, sillä perussuomalaiset ei salli edes asian selvittämistä.

Perhevapaita uudistamalla olisi tarkoitus esimerkiksi jakaa lasten hoitamisen vapaita ja sen työnantajille aiheuttamia kustannuksia nykyistä tasaisemmin. Myös kotihoidontukea saatettaisiin muuttaa. Perussuomalaiset on pitänyt sitä perheiden sisäisiin asioihin puuttumisena.

Perhevapaiden muuttaminen olisi ollut yksi tapa kannustaa työntekoon kotiin jäämisen sijaan.

Asumis- ja toimeentulotuen heikentäminen kannustaisi töihin?

Hallituspuolueet ovat päässeet eteenpäin kannustinloukkujen purkamisessa. Siinä on tarkoitus käyttää sekä keppiä että porkkanaa. Kokonaisuus on kuitenkin vielä keskeneräinen.

Työn vastaanottamisen kynnystä olisi tarkoitus laskea alentamalla päivähoitomaksua ja puuttumalla toimeentulotukeen ja asumistukeen.

Perussuomalaisille ja keskustalle on ollut kynnyskysymys, että perusturvaa ei heikennetä. Hallitus etsiikin tapaa korvata tukien heikennykset kaikkein vähävaraisimmille.

Kannustinloukkujen purkaminen on osa hallituksen vaikeinta työsarkaa - työllisyyden ja kasvun luomista. Ilman lisätoimia työllisyysaste jää hallituksen tavoittelemasta 72 prosentista ja kasvu ei tuota valtiolle riittävästi verotuloja.

Hallitus laskee täyttäneensä valtaosan lupauksistaan

Pääministeri Juha Sipilä laskee, että hallitus on saanut tehtyä 80 prosenttia suunnittelemistaan talouden korjauksista: Se on leikannut menoja ja lisännyt tuloja neljä miljardia menoja leikkaamalla ja maksuja korottamalla.

Sote-uudistuksella hallitus laskee säästäneensä kolme miljardia euroa - niin paljon enemmän terveys- ja sosiaalimenot kasvaisivat ilman sotea. Tätä on ulkopuolisilla laskelmilla vaikea toteuttaa.

Kuntien ja julkisen sektorin tehostaminen ja uudistaminen on hallituksen mielestä tuottanut miljardin, vaikka tänään esiteltiinkin vasta nippu selvityksiä ja suunnitelmia.

Hallitus tavoitteli myös velaksi elämisen lopettamista. Se ei näillä näkymin toteudu, sillä pääministeri Sipilän mukaan uudet hävittäjät rahoitetaan ainakin osin velkarahalla.