Apteekkariliitto: Reseptivapaiden lääkkeiden myynti tulee säilyttää apteekeissa

Apteekkariliitto ei halua, että reseptivapaita lääkkeitä voisi jatkossa myydä kaupoissa.

politiikka
Apteekin kyltti talon seinässä.
Henrietta Hassinen / Yle

Hallituksen kaavailut apteekkialan uudistamisesta saavat Apteekkariliitolta pääosin myönteisen vastaanoton. Illalla julkaisemassaan kannanotossa liitto kuitenkin toivoo esitettyjen toimenpiteiden huolellista arviontia.

Hallitus kertoi tänään puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa, että apteekkien toimipistelupien määrää nostetaan. Sen sijaan apteekkien toiminta jatkuu edelleen luvanvaraisena.

– On hyvä, että hallitus haluaa kehittää apteekkeja osana terveydenhuoltoa, pitää kiinni lääkkeiden yhdenvertaisesta saatavuudesta koko maassa ja säilyttää apteekit alan ammattilaisten vastuulla ja kotimaisessa omistuksessa, sanoo liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen tiedotteessa.

Sen sijaan hallituksen ajatukseen mahdollistaa joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen päivittäskauppoihin Apteekkariliitto suhtautuu nihkeästi. Hallituksen tiedotteessa mainitaan esimerkkinä lääkerasvat. Särkylääkkeet myytäisiin jatkossakin apteekeissa.

– Mielestämme reseptivapaiden lääkkeiden myynti tulee säilyttää apteekeissa. Jos lääkeviranomainen katsoo, että jotkin reseptivapaat lääkkeet ovat niin haitattomia, että niitä voidaan turvallisesti myydä ilman neuvontaa päivittäistavarakaupoissa, olisi selkeintä, ettei niitä enää rekisteröitäisi lääkkeiksi.