Hyppää sisältöön

OAJ: Ammattikoulutuksen lähiopetuksen väheneminen huolestuttaa

Opettajien ammattijärjestö OAJ on huolissaan ammatillisen koulutuksen tilasta. Lähiopetuksen määrä on paikoin tippunut jo alle kahdenkymmenen viikkotunnin. Tämän pelätään kuormittavan tulevia työpaikkoja.

Lähiopetuksen määrä on paikoin tippunut jo alle kahdenkymmenen viikkotunnin Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Opettajien ammattijärjestö OAJ on huolissaan ammattikoulutuksen laadusta. Lähiopetusta on jouduttu säästösyistä karsimaan rajusti ammattioppilaitoksissa.

Lähiopetuksen määrä ammatillisessa koulutuksessa on paikoin tippunut alle kahdenkymmenen viikkotunnin. OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesosen mukaan Etelä-Pohjanmaalla lähiopetusta on paikoin jopa vain 14 tuntia viikossa, mikä on liian vähän nuorille opiskelijoille.

– Jos ajatellaan opintopisteissä 27 tunnin kokonaisuutta, niin jo puolet siitä on oppilaan itseopiskelua, Pesonen toteaa.

Kuormittavuutta työpaikoille

Opettajat ovat huolissaan, pystytäänkö 14 tunnissa antamaan tarvittavat taidot ja tiedot, jotta opiskelija pystyy jatkamaan opintoja ja työskentelemään alalla. OAJ Pohjanmaan alueasiamies Tuula Ala-Lantelan mukaan paljon jää opiskelijan vastuulle. Parhaiten pärjää sellainen nuori, joka pystyy tekemään asioita omaehtoisesti.

– Sellainen opiskelija, joka toivoo, että lukemista olisi vähemmän ja tekemistä enemmän ja että joku kertoo, mitä tehdä, niin sellainen on aika heikoilla, Ala-Lantela kertoo.

Lähiopetuksen vähyys kuormittaa OAJ:n mukaan myös opiskelijoiden tulevia työpaikkoja. Pesosen mukaan tulevaisuudessa työssäoppija ei ole enää työpaikoille lisäkäsi, vaan myös kuormittava lisä.

– Täällä on paljon pieniä yrityksiä, joilla ei ole välttämättä resursseja tai mahdollisuuksia ottaa opiskelijoita. Kyllä me opettajina tietenkin ajatellaan sillä tavalla, että koulussa pitää saada hyvät perustiedot, joita sitten täydennetään siellä työpaikoilla, Ala-Lantela lisää.

Resurssien leikkauksia edessä lisää

OAJ:n mukaan ammatillisen koulutuksen voimavaroista on viety jo tähän mennessä neljännes. Tänä vuonna toteutetaan 190 miljoonan leikkaus, joka on vielä osin kohdentamatta. Samaan aikaan toteutetaan kuitenkin ammatillista reformia (siirryt toiseen palveluun), jossa koulutus uudistetaan osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi.

– On sinänsä hieno asia, että koulutusta uudistetaan, mutta nyt ensin on viety resurssit ja sitten vajavaisilla resursseilla pitäisi tehdä uudistusta. Meillä on hyvin suuri pelko siitä, että hienot asiat, mitä tähän uudistukseen on ladattu, eivät toteudu, Pesonen sanoo.

Ammatillisista oppilaitoksista on vähennetty OAJ:n mukaan 1 600 työpaikkaa. Opettajia on irtisanottu 700 ja irtisanomiset jatkuvat. Oppilasmäärä ei ole kuitenkaan ole OAJ:n mukaan laskenut.

– Opiskelupaikat pyritään pitämään samoina, mutta ne riippuvat tietenkin koulutuksen järjestäjästä. Järjestäjä tekee loppuviimeksi sen päätöksen, että mitä linjoja pidetään. Tällä hetkellä ei ole siihen vielä puututtu, mutta mikä on tilanne muutaman vuoden päästä, kun leikkauksia tulee koko ajan lisää, Ala-Lantela toteaa.

.
.