Risujemmaaja-videon kuvaaja oikeudessa – häneltä vaaditaan kymmenientuhansien eurojen korvauksia

Kuvaajalle vaaditaan rangaistusta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Yksityisyyden loukkaus
Risumiehen tapauksen käsittely alkoi Kouvolan käräjäoikeudessa.
Risujemmaajan videotapaus oli Kymenlaakson käräjäoikeuden käsittelyssä huhtikuussa.Petri Niemi / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus käsittelee tiistaina kiistellyn Risujemmaaja-videon tapausta.

Videon kuvaaja, 45-vuotias kouvolalaismies, on syytettynä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syyttäjä vaatii vähintään 70 päiväsakon rangaistusta.

Videon kuvaajalta vaaditaan myös vahingonkorvausta 50 000 euroa taloudellisista menetyksistä sekä oikeudenkäynti- ja selvittelykuluja. Asianomistajaa edustaa oikeudessa hänen kaksi veljeään.

Syytetty kiistää vahingonkorvausten perusteet. Syytetyn asianajajan mukaan kuvaaja myös poisti videon Youtubesta julkaisun jälkeisenä päivänä, mikä pitäisi huomioida tapauksen arvioinnissa. Kuvaaja kiistää myös hyötyneensä videosta taloudellisesti.

Raivokas risujemmaaja -niminen video kuvattiin kesällä 2016, ja se julkaistiin Youtubessa. Videon kuvaaja sattui paikalle, kun 72-vuotias kouvolalaismies oli tuomassa puutarhajätettä pakettiautolla polun varteen. Miehen ja kuvaajan välille syntyi tiukka sanaharkka risujen oikeasta paikasta.

Jätettä tuonutta miestä alettiin kutsua Risumieheksi sosiaalisessa mediassa, ja hän joutui muun muassa pilkan kohteeksi. Tapaus herätti myös keskustelua some-kiusaamisen vaikutuksista.

Mies itse kertoi helmikuussa videon jälkeisestä elämästään.

Risumieheksi nimettyä miestä vastaan nostetut syytteet laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta puolestaan raukesivat, koska mies oli kuollut maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun). Kuolemasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Käräjäoikeudessa tiistaina miehen veljet kertoivat, että videon julkaisun ja siitä seuranneen tunnettuuden takia heidän veljensä tila huononi nopeasti. Hän eristäytyi ja ei halunnut tavata enää tuttaviaankaan.

Syytetyn mukaan hän halusi tallentaa videollaan todistusaineistoa, jos risujen tuoja aikoisi poistua paikalta. Hän ei kokenut uhkailevansa julkisuudella. Videon julkaisua syytetty perusteli tuohtumuksellaan.

klo 12.52: juttua täydennetty .