1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän-kaupan mittarit kääntyivät plussalle – protektionismista päänvaivaa suomalaisyrityksille

Usko Venäjän talousnäkymiin on vahvistunut.

Venäjän talous
Basilikan sipulit Kremlissä.
Venäjän-kaupalla on taas valoisat näkymät.Giovanni Simeone / SIME

Hyviä uutisia Venäjän-kaupasta: tullin julkaisemien tilastojen mukaan sekä vienti Venäjälle, että tuonti Venäjältä ovat kääntyneet viime kuukausina kasvuun.

Myös Venäjän-kaupan barometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisyritysten kokemukset Venäjän-kaupan kehittymisestä ovat parantuneet selkeästi.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 300 Suomalais-Venäläisen kauppakamarin (SVKK) jäsenyritystä. Yli puolet vastaajista (63 prosenttia) arvioi Venäjän talouden kehittyvän myönteisesti seuraavien kuuden kuukauden aikana. Viime syksynä kasvua odotti vain 27 prosenttia.

Kasvusta raportoi nyt 54 prosenttia vastaajista ja supistumisesta kertoo enää noin joka kymmenes.

Kasvaneesta viennistä kertoo 37 prosenttia yrityksistä. Reilusti yli puolet vientiyrityksistä (57 prosenttia) uskoo vientinsä kasvavan myös seuraavien kuuden kuukauden aikana. Tuontipuolella odotukset ovat maltillisemmat.

Piristyneen viennin taustalla on lähinnä ruplan vahvistuminen.

– Varsinkin vientiyritysten kohdalla kyllä suurin selittävä tekijä on ehdottomasti ruplan kurssin vahvistuminen. Rupla on viimeisen kahdentoista kuukauden aikana vahvistunut 30 prosenttia,ja se näkyy erityisesti vientiyritysten tuloksissa. Mutta myös Venäjän talouden hiljalleen elpyvät näkymät näkyvät näissä tuloksissa, sanoo SVVK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Jaana Rekolainen
Jaana RekolainenYle

Investoinneissa edetään hitaammin ja niiden taso on säilynyt verrattain samana viime syksyyn verrattuna. Ongelmiksi nähdään vielä Venäjän talouden epävakaisuus, ruplan kurssi ja poliittinen tilanne.

Protektionismi haittaa suomalaisyrityksiä

Protektionistiset toimet kiusaavat yrityksiä. Niitä ovat muun muassa kotimaisten tuotteiden suosiminen Venäjällä ja paikallisen työvoiman käyttövaatimukset esimerkiksi kokoonpanotöissä.

– Venäjällä on vuoden alussa otettu käyttöön tuonninkorjausohjelma, joka antaa kotimaiselle valmistukselle 15 prosentin kilpailuedun, sanoo Elinkeinoelämän Keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio.

Vuorio toivoo Venäjälle talousuudistuksia ja investointivetoista talouskasvua.

– Siinä voisi käyttää korkean teknologian ulkomaisia investointeja, mikä taas avaisi suomalaisyrityksille mahdollisuuksia, sanoo Vuorio.

Lahtelaisyritys aikoo perustaa tytäryhtiön Venäjälle

Lahtelainen noin 150 ihmisen pk-yritys Lahti Precision aikoo laajentaa toimintaansa Venäjällä ja perustaa sinne tytäryrityksen. Yritys valmistaa teollisuuden punnitus- ja annostusjärjestelmiä, joita käyttävät esimerkiksi laasti- ja tasotetehtaat Venäjällä. Yrityksen liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Jarmo Sopanen kertoo, että Venäjällä täytyy olla läsnä, jos siellä aikoo menestyä.

– Nähdään potentiaali Venäjällä ja olemme olleet siellä pitkään. Nyt on mahdollisuus erottua kilpailijoista siten, että halutaan olla läsnä ja tukea asiakkaita myös huonoina aikoina. Näin on myös jatkossa mahdollisuus reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Jarmo Sopanen
Jarmo SopanenYle

Venäjällä on nyt positiivista värinää taloudessa.

– Venäjällä on taloudessa pieni positiivinen vire ja tarjousaktiviteetti korkea, mutta ongelmana on päätösten teko, missä tulee viivettä.

Lahti Precisionin asiakkaille epävarmuustekijä on rahoituksen saanti ja hinta, kertoo Sopanen. Hän pitää tärkeänä, että ruplan kurssi vakautuisi tietylle tasolle, muuten se on aina epävarmuutta aiheuttava ja rajoittava tekijä yrityksen asiakkaille.

Koska Lahti Precision ei toimita tuontirajoitusten piiriin kuuluvia tuotteita Venäjälle, talouspakotteet eivät tunnu sen toiminnassa. Päin vastoin yritys saa etua, koska se vie tuotteita vientiä harjoittaville yrityksille.

"Venäläinen kuluttaja uskoo taas huomiseen"

Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala kertoo, että venäläinen kuluttaja uskoo taas huomiseen.

– Varovainen positiivinen käänne tapahtui kesällä 2016, sanoo Kujala.

Fazerin leipomotuotteissa se näkyy niin, että nyt kysyntä on kasvanut terveyteen ja hyvinvointiin liittyville leipomotuotteille. Fazer päättää uusista investoinneista Venäjällä vuoteen 2020 mennessä. Ruplan kurssilla on Kujalan mukaan iso merkitys uuden pakastetuotteisin keskittyvän leipomon investoinnissa.

– Koneet ja laitteet maksetaan euroilla, investointi puolestaan Venäjän rahoituksella, niin ruplan kurssilla on iso merkitys, sanoo Kujala.

Kujala uskoo, että Venäjän talous kasvaa noin prosentin vauhtia, suunnilleen Suomen tahtia. Inflaatio on Venäjällä laskussa, mikä puolestaan luo uskoa ja tuo varmuutta kuluttajille.

Fazerilla on Venäjän markkinoista noin viiden prosentin osuus. Sillä on leipomoita Moskovassa ja Pietarissa.

Päivitetty: lisätty Rekolaisen ja Vuorion kommentit klo 14.02, Sopasen kommentit 14.28 ja Kujalan klo 14.47.

Lue seuraavaksi