Hyppää sisältöön

HUS luopuu Kätilöopistosta kokonaan – sisäilmaongelmat sulkevat Suomen suurimman synnytyssairaalaan

HUS siirtää toiminnot pois Kätilöopiston sairaalasta sisäilmaongelmien vuoksi seuraavan puolen vuoden aikana.

Kätilöopistolla on synnytetty 1960-luvulta lähtien. Kuva: Kai Gustafsson / AOP

Kätilöopiston sairaalan rakenteista on löytynyt laaja-alaisesti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita. Löydösten vuoksi HUS luopuu Kätilöopiston tiloista seuraavan puolen vuoden aikana.

Kätilöopiston sairaalan henkilökunnalla on ilmennyt viime vuonna sisäilmaongelmiin viittaavia oireita. Tilanne ei ole helpottanut useista eripuolilla kiinteistöä tehdyistä korjauksista huolimatta.

Hyksin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtajan Seppo Heinosen mukaan rakenteiden vaurioiden laajuus kuitenkin paljastui vasta nyt, kun Sweco Oy:lta tilattu korjausselvitys valmistui tänään keskiviikkona.

– Olen todella pahoillani henkilökunnalle aiheutuneista terveydellisistä haitoista, Heinonen sanoo.

HUSin mukaan haitat ovat kohdistuneet henkilökuntaan, joka altistuu sisäilmalle pitkäaikaisesti, toisin kuin potilaat, jotka ovat sairaalassa lyhyen aikaa.

Työsuojeluvaltuutettu: Työnantaja reagoi hitaasti

Myös työsuojeluvaltuutettu ja kätilö Leena Heikkinen kertoo saaneensa yhteydenottoja sisäilma-asioista. Henkilöstöä on ohjattu työterveyshuoltoon, ja työnantaja on etsinyt uusia sijoituspaikkoja voimakkaasti oireileville työntekijöille.

– Mielestäni reagointi ongelmien ratkaisemiseksi olisi pitänyt olla nopeampaa, Heikkinen sanoo.

Kätilöopiston sairaalan tiloista luovutaan vaiheittain 3-6 kuukauden kuluessa. Väistötilojen järjestäminen on vielä kesken, mutta ainakin Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa voidaan hoitaa nykyistä enemmän synnytyksiä HUSin mukaan.

Kätilöopiston rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki ja HUS on vuokrannut tilat.

Ongelmia korjattu vuosien ajan yksi kerrallaan

Kätilöopiston sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet rakennuksessa työskentelevälle henkilökunnalle oireita jo vuosien ajan. Talossa paljastuneita kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia on korjattu kohde kerrallaan, mutta uusia on ilmaantunut lähes samaa tahtia.

Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen myönsi Ylelle viime viikolla, että ongelmat ovat viime aikoina lisääntyneet entisestään.

HUS-Tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Hannu Lähteemäen mukaan kasvaneita ongelmia selittää osaltaan Naistenklinikan remontti, joka lisäsi Kätilöopiston synnytysten määrää ja kuormitti siten myös rakennusta. Erityisesti märkätiloissa kosteuskuormitus on ollut suurta eivätkä rakenteet ole päässeet välillä kuivumaan.

Sairastuneet kätilöt liittyivät yhteen

Joukko sairaalan nykyisiä ja entisiä kätilöitä perusti raportin julkaisemisen alla Facebookiin vertaistukiryhmän, jossa keskustellaan oireilusta ja on myös pyritty listaamaan yleisimmät oireet. Ryhmässä oli alkuviikosta jo seitsemisen kymmentä jäsentä. Kymmenet sanovat sairastuneensa sinä aikana, kun he työskentelivät Kätilöopistolla.

Synnyttäville äideille ja vauvoille rakennuksen on vakuutettu koko ajan olleen turvallinen, sillä heidän siellä viettämänsä aika on verrattain lyhyt.

Porvoosta ja Tammisaaresta luovuttiin jo

HUSin tavoitteena on keskittää synnytykset ensi vuosikymmenen lopulla Naistenklinikalle ja Jorvin sairaalaan. Ennen tätä Jorvissa on tehtävä suuria korjauksia, minä aikana myös espoolaiset synnyttäjät on ollut tarkoitus ohjata Helsinkiin.

Synnytysten keskittäminen yhä harvempiin sairaaloihin on jo alkanut HUS-alueella. Porvoon sairaalan synnytysosasto lakkautettiin vuodenvaihteessa. Tammisaaressa synnytykset loppuivat jo vuonna 2010.

Sisäilmakorjauksiin viime vuonna 2 miljoonaa

Sisäilmaongelmat ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä jatkuva ja suuri riesa. HUSin vuoden 2016 toimintakertomuksen mukaan Lohjan sairaala oli ainoa, jossa ei ollut yhtään sisäympäristöongelmaa.

Ongelmien selvittely maksoi viime vuonna koko HUS-alueella lähes 400 000 euroa, sisäilmapuhdistimien vuokriin käytettiin runsaan 350 000 ja sisäilmakorjauksiin noin 2 miljoonaa euroa. Väistötilojen etsimisestä ja muutoista aiheutuneet kustannukset tulevat vielä tämän summan päälle.

Yle Uutiset näyttää nettisivuillaan HUSin tiedotustilaisuuden Kätilöopiston tilanteesta suorana noin kello 16.00 alkaen.

.
.