1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viljelymenetelmät

Sukupolvet vaihtuvat viljelypalstoilla – uusia viljelijöitä ei riitä paikkaamaan lähtijöitä

Vaasassa viljelypalstoja vapautuu tällä hetkellä enemmän kuin viljelijöitä aloittaa. Seinäjoella tilanne on vakiintunut. Eläkeikäiset ovat perinteisesti olleet aktiivisin ryhmä harrasteviljelijöinä.

viljelymenetelmät
Viljelypalsta Vaasassa
Viljelypalsta odottaa viljelijääJarkko Heikkinen / Yle

Palstaviljelyn huippuvuodet näyttävät olevan takana ainakin Vaasassa. Palstoja vapautuu nyt enemmän kuin viljelijöitä tulee. Vaasassa on neljä palstaviljelyaluetta (siirryt toiseen palveluun), joissa on yhteensä 260 viljelypalstaa. Näistä 90 on vielä vapaana.

Muutoksen syynä on sukupolven vaihdos: vuosikymmeniä viljelyä harrastaneista vanhemmista ihmisistä yhä useampi on joutunut jättämään viljelyn, eikä nuorempaa väkeä ole samassa määrin tullut tilalle.

– Voidaan sanoa, että juuri nämä eläkeiän taittaneet ovat aktiivisin ja tunnollisin ryhmä viljelijöinä. Heidän kautta voidaan nähdä vielä entisaikojen kasvimaiden viljelyn kulttuuria - kulttuuria, jossa kädentyöllä on ollut merkittävä osuus elannon hankkimisessa, kertoo toimistohortonomi Marjo Saarikoski Vaasan kaupungilta.

Saarikoski uskoo, että taajamissa ihmiset hyödyntävät omia rivitalo- tai omakotitalopihojaan. Suosituimpia viljelypalstoja ovat lähimpänä keskustaa sijaitsevat Suvilahden ja Korkeamäen palstat. Kotirannalta ja Vanhasta Vaasasta palstoja saa vuokrata vielä keskikesälläkin.

Tyhjillään oleva viljelypalsta keväällä.
Vaasassa palstat ovat kooltaan yhden aarin eli 10x10 mJarkko Heikkinen / Yle

Yhteiskunta minikoossa

Seinäjoella palstaviljelystä kaupungin omistamalla viljelymaalla vastaa Seinäjoen 4H-yhdistys (siirryt toiseen palveluun). Seinäjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Ahonen uskoo, että kaikki halukkaat tulevat saamaan palstan ensi viikolla alkavassa haussa.

– Viimeisenä parina vuotena kaikki palstat ovat menneet, mutta yhtään ei ole jäänyt ilman, Ahonen kertoo.

Kyselijöitä palstoista on jo riittänyt. Tarjolla on 80 aaria viljelysmaata. Lisää palstatilaa on tulossa alustavien suunnitelmien mukaan Soukkajoelle, ei kuitenkaan vielä tänä kesänä.

Ahosen mukaan Kepon alueella sijaitseva viljelypalsta kerää viljelijöitä laidasta laitaan.

– Kyllä siellä löytyy yhteiskunta minikoossa. Lapsiperheitä, eläkeläisiä, kantasuomalaisia, Ahonen listaa.

Myös viljeltävien tuotteiden kirjo on laaja. Monet keskittyvät perunan, porkkanan ja kukkien viljelyyn, mutta myös muut viljeltävät kiehtovat. Ehtona kuitenkin on, että viljeltävän kasvin täytyy olla yksivuotinen ja ei helposti leviävä.

Lue seuraavaksi