1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lautat

Saariston lauttaliikennettä uhkaa lakko – yrittäjät näkevät tilanteen katastrofaalisena

Saariston lauttaliikennettä koskevan työriidan sovittelu on jatkunut jo vajaan parin viikon ajan. Saariston yrittäjät ovat asiasta huolissaan.

Kuva: Johanna Ventus / Yle

Saariston lauttaliikennettä koskevan työriidan sovittelu jatkuu edelleen.

Kiistassa on kyse Suomen Lauttaliikenne Oy:n ja Suomen Saaristovarustamo Oy:n aluksilla noudatettavista työehdoista. Kiista koskee vapaasti kulkevia maantielauttoja ja yhteysaluksia, mutta ei losseja.

Jos työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta ratkaisua, lauttaliikenteessä alkaa lakko perjantaina aamukuudelta. Sovitteluja on tehty huhtikuun puolivälistä alkaen, ja neuvotteluja jatkettiin tiistaina aamulla.

Maanantaisten neuvottelujen jälkeen valtakunnansovittelija Minna Helle kommentoi, että ratkaisua ei vielä ollut näköpiirissä.

Saaristolaisyrittäjät huolissaan

Lauttalakko olisi katastrofaalinen monille saariston yrityksille. Yle Åbolandin tekemä soittokierros yrittäjille paljastaa, että monet ovat huolissaan.

– Se olisi erittäin suuri ongelma, melkein katastrofi, sanoo kauppias Jörgen Eklund, joka pyörittää kauppaa sekä Nauvossa että Korppoossa.

Myös turismiyrittäjä Mikael Granqvist, joka pitää hotellia Nauvossa, on huolissaan tilanteesta.

– Olen puhunut saaristokollegojeni kanssa. Olemme huolissamme turistiryhmistä, joiden pitäisi tulla perjantaina. He eivät pääse tänne, jos lakko toteutuu.

Kuljetusyrittäjä Bengt Andersson sanoo, että tilanne on vakava, jos lakko pitkittyy.

– Erityisesti lakko iskee yrityksiin, jotka hoitavat kuljetusta saaristossa. Kuljetetaan lääkkeitä ja muita yhteiskunnalle kriittisiä asioita. Jos liikenne on pysähdyksissä kuukauden, sillä on kova vaikutus talouteen, Andersson sanoo.

Miten hälytysajoneuvot pääsevät saaristoon?

Maanantai-iltapäivänä viranomaiset kokoontuivat suunnittelemaan, miten esimerkiksi poliisiautot, paloautot ja ambulanssit pääsevät saaristoon mahdollisen lakon aikana.

– Hälytysajoneuvojen liikenne turvataan lakosta huolimatta, sanoo liikennejohtaja Matti Vehviläinen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Keskusteluja jatketaan viikon aikana. Myös kunnat, joita asia koskee, osallistuvat neuvotteluihin. 

Vehviläisen mukaan lakon uhka koskettaa yhteensä 4 000:ta saariston vakituista asukasta, varustamo Finferriesin kuutta autolauttaa ja neljää palveluvenettä koko maassa. Kovimmin lakko koettelisi saaristoa Paraisilla ja Hailuodossa Oulun lähellä.

Finnferriesin toimitusjohtaja Mats Rosin ei kommentoi, kuinka lauttaliikenne käytännössä toimii, jos lakko puhkeaa.

Viranomaiset antavat asiasta lisätietoja tiistaina.