Seitsemän vai seitsemäntoista miljoonan euron uudistus? – Vaasa Areenan uudistussuunnitelmia edelleen kaksi

Vaasassa on jo monen vuoden ajan haluttu jäähallin uudistusta. Erilaisia piirustuksiakin on ollut näytillä ja kuntannusarvioita on tehty ja suunnittelurahaakin käytetty. Varsinkin kustannukset herättävät keskustelua.

jäähallit
Vaasa Areenassa kilpahallin katto kaipaa uudistusta.
Vaasa Areenassa kilpahallin katto kaipaa uudistusta.Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasa Areenan uudistusta viedään edelleen kahdella eri suunnitelmalla eteenpäin. Halvempi vaihtoehto olisi reilu seitsemän miljoonaa euroa ja toinen seitsemäntoista miljoonaa euroa.

Vaasanseudun Areenat Kuntayhtymän johtaja Kaisa-Leena Ahlroth selventää, että seitsemän miljoonan euron hankkeessa kilpahallissa tehtäisiin peruskorjaus. Se ei toisi hänen mukaansa merkittävästi lisää katsomokapasiteettia eikä oheistiloja.

Kalliimpi suunnitelma sisältäisi peruskorjauksen lisäksi kilpahallin viereisen laajennusosan, johon tulisi mm. ravintola- ja pukuhuonetiloja. Katsomokapasiteetti ja oheistilojen määrä lisääntyisi.

Vaasa Areenan katon liimapuukaaret ovat tiensä päässä.
Vaasa Areenan katon liimapuukaaret ovat tiensä päässä.Jarkko Heikkinen/Yle

Kunnat päättävät

Lopullisen päätöksen hallin uudistamisen tasosta tekevät kuntayhtymän kunnat Vaasa ja Mustasaari, kun niiden valtuustot käsittelevät loppuvuonna ensi vuoden budjettejaan.

Kunnilta lähteminen kalliimpaan vaihtoehtoon tarkoittaisi reippaasti isompaa tukea kuin mihin ne olivat alun perin valmistautuneet.

Kuntayhtymässä kerralla kaikki kuntoon -ajatus saa kannatusta, eli peruskorjauksen lisäksi tehtäisiin muutakin. Tämä mahdollistaisi Ahlrothin mukaan Areenan entistä laajemman käytön mm. tapahtumien järjestämisessä.

Vaasan Areenan katto on kovilla.
Vaasan Areenan katto on kovilla.Jarkko Heikkinen/Yle

Katto uusittava

Oli sitten kuntien päätös mikä tahansa, hallissa odottaa ensimmäisenä katon korjaus. Kilpahallin katto olisi korjattava niin pian kuin mahdollista, kertoo Ahlroth.

– Hallissa on tehty lukuisia tutkimuksia ja selvityksiä viimeisen puolen vuoden aikana. Lakisääteisessä laajarunkoisten rakennusten selvityksessä todettiin, että halli on turvallinen. Ei ole tarvetta toimintakieltoon tai käyttökieltoon. Toisaalta samassa tutkimuksessa selvisi, että nämä jo kymmeniä vuosia vanhat liimapuukaaret ovat tulleet elinkautensa päähän ja sama pätee myös kattorakenteisiin, kertoo Ahlroth.

Korjaustöihin olisi päästävä mahdollisimman nopeasti ja Ahlroth kertoo, että Vaasan kaupungin rakennusvalvonnan kanssa on jo tehty yhteistyötä.

– Tulemme laatimaan heille toimenpiteet katon turvallisuudesta jo tulevaa kautta ajatellen, sanoo Ahlroth.