Aleksanterinkadun rakennustöistä lihava riita – urakoitsija vaatii Lahdelta satojen tuhansien korvausta

Urakoitsija ja kaupunki kiistelevät Lahden keskustan pääkadun saneerauksen lisätöistä.

tienrakennus
Lahden Aleksanterinkadun katutyöt kaivinkone kuorma-auto
Juha-Petri Koponen / Yle

Aleksanterinkadun katutöistä on kehkeytynyt riitajuttu urakoitsijan ja Lahden kaupungin välille.

Urakoitsija EKT Infra Oy vaatii oikeusteitse kaupungilta noin 308 000 euron suuruisia korvauksia ylimääräisinä pitämistään katutöistä. Haastehakemuksessa urakoitsija katsoo muun muassa, että mittakaavavirheen takia urakka-alueen pinta-ala on ollut 15 prosenttia suunniteltua suurempi, mistä on aiheutunut lisätyötä ja uusia materiaalikuluja.

Vahinkolistaan urakoitsija on kirjannut pitkän listan töitä muun muassa erilaisista noppa-, nupu ja betonikivistä.

Aleksanterinkadun rakennustöistä Lahti sopi vuoden 2006 huhtikuussa työyhteenliittymä Aleksanterin kanssa. Oikeudesta korvauksia vaativa urakoitsija on toinen työyhteenliittymän jäsenistä. Toinen urakoitsija ei ole mukana kanteessa.

Lahden kaupunki kiistääkin vaatimukset ylimääräisistä katutöistä.

Käräjäoikeudelle lähettämässään vastineessa Lahden kaupunki katsoo, että kantajalla ei ole valtuutusta kanteeseen. Kaupungin mielestä oikeustoimiin työyhteenliittymän jäsenet voivat ryhtyä vain yhdessä.

Lahti kiistää samalla väitteet piirustusvirheestä. Sen mielestä urakoitsijan olisi pitänyt lisäksi tehdä mahdollisesta mittatiedon poikkeamasta huomautus tilaajalle eli kaupungille.

Aleksanterinkadun remontissa uusittiin muun muassa kadun pintarakenteita. Urakkahinnaksi sovittiin noin 2,7 miljoonaa euroa.