Koululaiset liikkuvat Ruskolla yhä enemmän – suunnitteilla on myös paljon uutta

Ruskon Maunun koulussa on lisätty liikuntamahdollisuuksia pääasiassa välitunneille. Oppitunneillekin luokat keksivät liikkeitä pieniin jumppahetkiin.

Yle Uutisluokka
Välituntiliikuntaa Ruskon Maunun koulussa.
Emilia Ojala / Yle Uutisluokka

Ruskon Maunun koulussa yhdeksäsluokkalaiset ohjaavat välituntiliikuntaa sekä ulkona että sisällä erilaisilla peleillä ja leikeillä. Koulun pihalla on jo uusi kiipeilyteline ja suunnitteilla on vielä paljon uusia liikuntapisteitä, kuten beach volley -kenttiä ja skeittialue.

Koulujen pihat kannustavat liikkumaan

Maunun koulun liikunnan opettajan Erkki Korpelan mukaan tulossa on uusi iso keinu ja monitoimikaukalo Maunun kouluun.

– Tämä on kaksivuotinen projekti, joka laajenee Kirkonkylän ja Hiidenvainion koulun väliin. Suunnitteilla on skeittipaikka, nurmikenttä vapaaseen ja ilmaiseen käyttöön sekä pumptrack-pyöräilyrata, luettelee Korpela.

Erkki Korpela kertoo myös, että tulossa on kolme beach volley -kenttää, joiden ympärille tulee maavallikatsomot ja boccia-, tasapainoilu- ja kuntoilualue ikäihmisille.

Liikkuva koulu -hanke levittäytyy jokaiseen kouluun

Liikkuva koulu -hankkeen ohjelmajohtaja Antti Blom kertoo, että hallituksen kärkihankkeella on kaksi tavoitetta.

Liikunnanopettaja Erkki Korpela
Liikunnanopettaja Erkki Korpela Emilia Ojala / Yle Uutisluokka

– Ensinnäkin levitetään Liikkuva koulu -toiminta kaikkiin Suomen kouluihin. Toinen tavoite on, että jokaisella oppilaalla olisi vähintään tunti liikuntaa päivän aikana, sanoo Blom.

Blomin mukaan liikkuvalla koululla on omia tavoitteita, joihin liittyy aktiivinen ja viihtyisä koulupäivä, tyytyväinen koululainen ja oppilaiden osallisuuden ja oppimisen lisääminen.

Liikkuva koulu ei tarkoita vain liikkumista koulussa

Liikkuva koulu -toiminta sisältää kouluilla erilaisia tapoja lisätä aktiivisuutta koulupäivään. Se tarkoittaa perinteisten liikuntatuntien lisäksi kaikkea muuta aktiivisuutta sekä ennen että jälkeen koulupäivän, sanoo Antti Blom.

– Liikunnan lisäystä kaivattaisiin myös välitunneille ja kerho- ja harrastetoimintaan. Olisi hienoa, että koulumatkat kuljettaisiin kävellen tai pyörällä ja välitunneille hankittaisiin liikuntavälineitä, luettelee Blom.

Uusi kiipeilyteline Maunun koulun pihalla
Uusi kiipeilyteline Maunun koulun pihallaEmilia Ojala / Yle Uutisluokka

Blom haluaisi myös, että Liikkuva koulu -hankkeessa koulutettaisiin vertaisohjaajia ja parannettaisiin koulun olosuhteita pihalla ja sisätiloissa.

– Pitäisi parantaa myös niin sanottua toiminnallista oppimista oppitunneilla, lisää Blom.

Liikkuva koulu -hankkeessa on mukana Suomessa noin 87 prosenttia kunnista, 80 prosenttia kouluista ja 84 prosenttia oppilaista. Yli 1 900 koulua noin 2 500 koulusta on siis Liikkuva koulu -toiminnassa mukana.

Jutun ovat kirjoittaneet Uutisluokka -projektiin osallistuneet Ruskon Maunun koulun kahdeksasluokkalaiset Emilia Ojala ja Aino Takala.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.