1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansaneläkelaitos

Taru Tujunen eroaa Kelan hallituksesta – Kela tilasi palveluja Tujusen johtamalta viestintätoimistolta

Toimitusjohtaja Tujunen ilmoittaa eroavansa Kelan hallituksesta, jotta tilanteesta ei syntyisi vääriä mielikuvia.

Kansaneläkelaitos
Taru Tujunen.
Taru Tujunen.Yle

Viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen eroaa Kelan hallituksesta. Ellun Kanat osallistui julkiseen kilpailutukseen, jossa Kela etsi toimijoita toteuttamaan viestintäänsä.

Tujusen mukaan Ellun Kanat ei voittanut kilpailutusta, eikä siten ole Kelan viestintätoimisto. Yhtiö on kuitenkin valittu tuottamaan sellaisia palveluita, joita Kelan viestintätoimistona toimiva Hill & Knowlton ei voi toteuttaa.

Tujusen mukaan Kelan hallitus ei ole käsitellyt eikä päättänyt viestintätoimiston valintaa. Tujusen mukaan hän ei toimi Kelan tiimissä Ellun Kanoilla.

– Sen muutaman kuukauden aikana, jona Ellun Kanat ovat olleet yhtenä varatoimistoista, ei ole syntynyt minkäänlaisia jääviystilanteita, Tujunen kirjoittaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Ellun Kanat on tehnyt Kelalle muutaman ruotsinkielisen esitteen, joista on laskutettu yhteensä 2 240 euroa + arvonlisävero.

Ero astui voimaan heti

Taru Tujunen ilmoitti eroavansa Kelan hallituksesta heti, jotta tilanteesta ei syntyisi väärä mielikuva epäasiallisista sidoksista.

– Koska muulla tavalla on vaikea osoittaa läpinäkyvästi, ettei epäasiallisia sidoksia tai kaksoisroolia ole syntynyt, on mielestäni reiluinta molemmille osapuolille, että jätän paikkani Kelan hallituksessa heti, Taru Tujunen sanoo.

Tujunen kertoo Yle Uutisille, että Kela päättää, keneltä se haluaa tehdä hankintoja. Hän ei osaa arvioida, tulevatko Ellun Kanat ja Kela tekemään jatkossa viestintäyhteistyötä.

Taru Tujunen ei ota kantaa siihen, tekikö hän virhearvioinnin, kun Ellun Kanat lähti mukaan Kelan kilpailutukseen.

– Nämä ovat aina aikamoisia jossitteluja. Jos Ellun Kanat olisi sen kisan voittanut, niin mitä sitten sen jälkeen olisi tapahtunut, niin on syytä jättää jossittelut tässä kohtaa tekemättä, Tujunen sanoo Ylelle.

Tujunen oli kokoomuksen puoluesihteeri vuosina 2006–2014.

Kelan johtajat päättivät viestintätoimistojen valinnasta

Kelan hankintapäällikkö Kirsi Kunnas-Leinonen ilmoittaa, että Kelan hallituksella ei ole mitään roolia Kelan hankinnoissa.

Kelan mukaan hankintapäätöksessä esittelijänä on viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki ja hankinnasta päättivät esikuntajohtaja Juhani Rantamäki ja yhteisten palveluiden johtaja Sari Hänninen.

Kunnas-Leinonen kertoo, että kilpailutuksessa valittiin kolme toimistoa ensisijaisiksi kumppaneiksi. Marraskuun alusta lähtien Kelan mainostoimistona on toiminut Dynamo&Son, viestintätoimistona Hill+Knowlton ja sosiaalisen median toimistona Kurio.

Näiden lisäksi Kela valitsi markkinointiviestinnän kumppaneikseen ThreeFiveEightin ja Ellun Kanat, sosiaalisen median kumppaneikseen Dinglen ja Milttonin sekä vaikuttaja- ja kriisiviestinnän kehittämisen kumppaneikseen Ellun Kanat ja Viestintä Oy Drumin.

Tujusen mukaan hän hoitaa nyt Kelan hallituksesta eroamiseensa liittyvää kriisiviestintää vain Ellun Kanojen näkökulmasta.

Jos ensisijaiset kumppanit eivät pysty toimittamaan tilattua toimeksiantoa, Kela voi käyttää seuraavaksi sijoittuneen toimiston palveluja.

Kunnas-Leinosen mukaan Kela osti tammi-helmikuussa Ellun Kanoilta normaalin prosessin mukaisesti käännöspalveluja yhteensä 2 777,80 eurolla.

Päivitys kello 14.05: Juttuun lisättiin Taru Tujusen kommentit ja Kelan ilmoittamat tiedot viestintätoimistojen valinnasta.

Lue seuraavaksi