Risujemmaaja-videon kuvaaja sai sakot – välttyi jättimäisiltä vahingonkorvauksilta

Päiväsakoista maksettavaa tulee yhteensä 1 700 euroa.

Yksityisyyden loukkaus
Risunjemmaaja-videon oikeuskäsittelyssä kantajaa edusti  hänen kaksi veljeänsä
Risunjemmaaja-videon oikeskäsittelyssä kantajaa edusti hänen kaksi veljeänsäYle / Petri Niemi

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut sosiaalisessa mediassa levinneen Risujemmaaja -videon kuvaajan sakkorangaistukseen.

Oikeus katsoo, että 45-vuotias kouvolalaismies on syyllistynyt yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen ja määrää hänelle 50 päiväsakkoa. Yhteensä maksettavaa tulee 1 700 euroa.

Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan oikeudenkäynti- ja selvittelykustannuksia yhteensä 2300 euroa.

Käräjäoikeus huomioi, että kuvaaja on itse poistanut nopeasti videonsa. Video on aiheuttanut myös negatiivista palautetta tuomitulle. Nämä otettiin huomioon tuomiossa.

Kuvattu mies menehtyi ennen oikeudenkäynnin alkua. Käräjäoikeuden mukaan ei ole näytetty toteen, että kuvatulle miehelle olisi aiheutunut taloudellista menetystä. Kuolinpesällä ei ole oikeutta saada vaadittua 50 000 euron vahingonkorvausta. Käräjäoikeus pitää tekijänoikeuksien haltijana kuvaajaa.

Raivokas risujemmaaja -niminen video kuvattiin kesällä 2016, ja se julkaistiin Youtubessa. Videon kuvaaja sattui paikalle, kun 72-vuotias kouvolalaismies oli tuomassa puutarhajätettä pakettiautolla polun varteen. Miehen ja kuvaajan välille syntyi tiukka sanaharkka risujen oikeasta paikasta.

Kuvaaja ilmoitti tyytyvänsä tuomioon. Kuvatun miehen omaiset miettivät vielä, valittavatko he tuomiosta.

Juttua muokattu klo 14.27: Korjattu tuomitun maksamat oikeudenkäyntikulut.