Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan Engelinrannan maamassojen vaihto on jättimäinen urakka

Engelinrannan paikalla oli vielä 1960-luvulle asti kaatopaikka. Maaperästä voi löytyä ikäviäkin yllätyksiä.

Hämeenlinnan tulevaisuuden kaupunginosan Engelinrannan valkoiset korttelit havainnekuvassa oikealla. Kuva: Hämeenlinnan kaupunki / Viestintä

Hämeenlinnan ydinkeskustan kupeeseen Vanajaveden rannalle nousevassa Engelinrannassa (siirryt toiseen palveluun) on alkanut massiivinen maamassojen vaihto ja puhdistusurakka.

Samalla kertaa tehdään myös puiston esirakentamista. Kunnostettavaan alueeseen kuuluvat Hämeensaaren vanha pesäpallokenttä, uimaranta sekä puretun Hämeenkaaren tontti.

Vasta kun aletaan kaivamaan, niin tiedetään kuinka paljon siellä on jätettä.

Elina Reiman

– Kyllä tämä on Hämeenlinnan kaupungissa massamääriltään varmaan suurimpia pilaantuneiden maitten kunnostusurakoita, kertoo urakan rakennuttaja, hankekoordinaattori Elina Reiman.

Aluetta on täytetty useissa eri vaiheissa 1900-luvun aikana. Aina 1960-luvulle saakka paikalla oli Vikmaninlahden kaatopaikka. Maaperän pilaantuneisuus selviää kuitenkin vasta kunnostuksen edetessä.

– Ennakkotutkimukset tehdään kairauksilla ja koekuopilla vain pistemäisesti. Vasta kun aletaan kaivamaan, niin tiedetään kuinka paljon siellä on jätettä ja miten paljon maaperä on pilaantunut.

Alustavan suunnitelman mukaan Engelinrannan maaperän kunnostusurakka Hämeensaaressa kestää vuoden loppuun.

Uimaranta on suljettu toisenkin kesän

Engelinrannan alueella tehtävät maansiirtotyöt vaikuttavat myös kaupunkilaisten arkeen.

Jatke Oy:n havainnekuva Hämeenlinnan Engelinrannasta pohjoisesta katsoen. Kuva: Jatke Oy

Työmaa-alue on nimittäin osa kaupunkilaisille tuttua ulkoilureittiä. Lisäksi Hämeenlinnan uimahallin takana sijaitseva uimaranta on suljettuna vielä tämän kesän.

Elina Reiman muistuttaa, että työmaa-alueella ei saa liikkua.

– Urakka-alue on asianmukaisesti aidattu ja varustettu työmaakyltein. Toivon, että alueen ohi kulkevat kunnioittavat aitausta, sillä ulkopuolisilta on pääsy ehdottomasti kielletty työmaa-alueelle oman turvallisuutensa vuoksi.

Maamassojen vaihto voi tulla oletettua kalliimmaksi

Engelinrannan koko kaava-alueen kunnostamiseen on varattu 6,3 miljoonaa euroa.

Summaan kuuluu tänä vuonna kunnostettavan alueen lisäksi myös Hämeenlinnan linja-autoaseman tontti sekä Paasikiventien siirto Engelinrannan kohdalla.

– Kustannusarvio tarkentuu kuitenkin töiden edetessä. Vielä ei tiedetä, tarvitaanko Engelinrannan maamassojen vaihtoon ja maaperän puhditusurakkaan lisää rahaa. Paasikiventien alta voi paljastua mitä vaan "vanhoja syntejä".

Engelinranta on laskettu vuoteen 2030 mennessä olevan noin 2 600 hämeenlinnalaisen koti.