Kielitoimisto uudisti verkkosanakirjaa – nämäkin sanat saivat uusia merkityksiä

Muuttuva maailma heijastuu välittömästi kieleen ja sanastoon, kerrotaan Kotimaisten kielten keskuksesta.

suomen kieli
He loikoilivat lusikassa.
Lusikka-sana tarkoittanut aiemmin ruokailuvälinettä tai muita muodoltaan samankaltaisia esineitä. Nyt sana on saanut virallisesti myös kolmannen merkityksen, 'lusikka-asennon'.AOP

Kielitoimiston sanakirjan verkkoversiosta (siirryt toiseen palveluun) on ilmestynyt hiljattain tuore päivitys. Useisiin sanoihin lisättiin uusia merkityksiä vanhojen rinnalle. Syynä on jatkuvasti muuttuva ympäristömme.

– Mitä maailmassa tapahtuu, se heijastuu heti kieleen ja sanastoon, kertoo sanakirjatoimittaja Riina Klemettinen Kotimaisten kielten keskuksesta.

– Ne asiat muuttuvat, joita meidän täytyy kuvata. Totta kai se väline eli kieli, jolla me maailmaa kuvaamme, muuttuu siinä mukana. Ei tarvitse heti keksiä uutta nimitystä uudelle ilmiölle, kun voimme lainata jo kielessä olevaa vähän samantapaista sanaa siihen käyttöön.

Kielen muutosta ei jarrutella  

Klemettisen mukaan kielen muutos on hyvin luonnollinen asia, jota ei voi eikä edes tarvitse jarrutella.

– Esimerkiksi vanhan sanan käyttö uudessa merkityksessä on tavallaan myös taloudellinen asia. Ei tarvitse lähteä nollasta, eikä tarvitse keksiä uudelle ilmiölle välttämättä kokonaan uutta nimitystä, vaan voidaan käyttää niitä aineksia ja sanoja, joita jo on.

Muun muassa nämä sanat saivat Kielitoimiston sanakirjassa uuden merkityksen vanhan rinnalle.

Pateettinen. Sana on aikaisemmin tarkoittanut paatoksellista, mahtipontista tai korkealentoista. Esimerkiksi pateettinen runo tai sävellys. Arkikieleen rinnalle on tullut uusi merkitys, joka on 'säälittävä' tai 'surkea'. Alkuperä uudelle merkitykselle on luultavasti englannin kielessä.

Jumpata.Voimistelua tarkoittavalle sanalle on tullut uusi kuvallinen merkitys, joka tarkoittaa kehittää tai parannella jotakin. Esimerkiksi sääntöjä voidaan jumpata kevyemmiksi.

Lusikka. Aikaisemmin sana on tarkoittanut ruokailuvälinettä tai muita muodoltaan samankaltaisia esineitä. Rinnalle on tullut nyt kolmas merkitys, 'lusikka-asento'. "He loikoilivat lusikassa".

Selata. Verbi on saanut uuden erikoismerkityksen. Aikaisemmin on selattu lähinnä paperilehteä, mutta nykyään voidaan selata myös internetin sisältöä.

Flirttailu. Vanhan merkityksen rinnalle on tullut kuvallinen merkitys. Esimerkiksi "puolue flirttailee ääriryhmien kanssa", hakee kannatusta ääriryhmistä.

Hybridi. Sana on ollut aikaisemmin risteytymää tarkoittava biologian termi. Nykyään voidaan puhua biologian ulkopuolella esimerkiksi hybridi-autosta. Myös taideteos voi olla kahden lajityypin välinen hybridi.

Foorumi. Sana tarkoitti aikaisemmin tapahtumapaikkaa tai näyttämöä. Nykyisin se tarkoittaa yleisesti verkon keskusteluryhmää. Syynä muutokseen on se, että monet keskustelut ovat siirtyneet verkkoon.

Kielitoimiston sanakirjan verkkoversioon lisättiin noin 650 uutta hakusanaa ja muutoksia vanhoihin sana-artikkeleihin tehtiin lähes 1 200. Muutokset eivät koske vain sanojen uusia merkityksiä, vaan päivityksiä tehtiin esimerkiksi myös suosituksiin, jotka viittaavat kielenhuollon normeihin. Lisäksi useiden sana-artikkeleiden esimerkkejä muutettiin.