Hyppää sisältöön

Maailman tärkeimpiin kuuluva muotikilpailu ratkeaa tänään – finaalissa mukana kolme suomalaista

Ranskan Rivieralla on sunnuntaina Hyères-muotifestivaalin finaali. Sen osallistujille on luvassa komeaa nostetta uralle.

Maria Korkeilan miestenvaatemallisto on saanut vaikutteita muun muassa vanhoista aikuisviihdelehdistä, työvaatteista ja 1970-luvun punkista. Kuva: Maria Korkeila

Suomi-ilmiö, sellaisesta on puhuttu Hyères-festivaalin yhteydessä jo vuosia. Nuorille suunniittelijoille tarkoitettu kilpailu on yksi muotialan kovatasoisimmista. Sen finaalissa on usein nähty Aalto-yliopiston kasvattamia lahjakkuuksia.

Festivaali (siirryt toiseen palveluun) on järjestyksessä jo 32. Tällä kertaa Suomesta ovat mukana muotisuunnittelija Maria Korkeila, asustesarjassa kilpaileva Eeva Rönkä ja valokuvaussarjaan valittu Sofia Okkonen.

Eeva Röngän hattumallisto pääsi finaalin kilpailun uudessa asustesarjassa. Kuva: Eeva Rönkä

Festivaalin voitto on tullut Suomeen kahdesti, vuosina 2012 ja 2013. Viime keväänä Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen voittivat Hyèresin Chloé-palkinnon (siirryt toiseen palveluun) ja saivat tuomariston kunniamaininnan.

Opintoihinsa liittyvällä miesten mallistolla kilpaileva 24-vuotias Maria Korkeila on viettänyt festivaalialuella jo lähes pari viikkoa valmistautumassa finaaliin. Korkeila kuvaa tunnelmia odottaviksi ja jännittyneiksi.

– Toisaalta täällä on sellainen leirikoulumeininki, vietetään kaikki päivät porukassa ja jaetaan kolme yhteistä ateriaa päivässä. Sillä tavalla tunnelma on myös rento.

Muotialan kokoontumisajot auttavat uralla

Kilpailijat ovat jo esitelleet töitään juryn jäsenille ja saaneet palautetta myös sovituksissa. Maria Korkeila (siirryt toiseen palveluun) uskoo, että festivaalista on merkittävää hyötyä uralla, vaikka voitto ei osuisikaan kohdalle.

– Olen saanut valtavasti positiivista palautetta. Joka tapauksessa täällä oleminen antaa uralle vauhtia, sillä täällä on niin paljon alan ihmisiä. Uskon, että kilpailun kautta voin saada vaatteitani myyntiin tai muuta käytännön tukea. Kahdentuhannen festivaalivieraan joukossa on varmasti ihmisiä, jotka voivat auttaa.

Maria Korkeila haluaisi töihin kansainväliseen muotitaloon Pariisiin. Kuva: Maria Korkeila

Korkeila valmistui viime vuonna taiteen kandidaatiksi Aalto-yliopistosta. Sen jälkeen hän on ollut työharjoittelussa muun muassa pariisilaisessa Rick Owens’ Fabric and Leather Teamissa. Nuori suunnittelija toivoo, että festivaalimenestys poikisi työpaikan samasta kaupungista.

– Unelmissa on, että pääsisi suunnittelijaksi johonkin isompaan pariisilaiseen muotitaloon. Mieluiten suunnittelisin miesten mallistoja, mutta en vierasta myöskään naisten vaatteita. Tekstiilien suunnitteleminenkin kiinnostaa.

Kilpailun finaali on sunnuntai-iltana.

.
.