Hyppää sisältöön

Tutkija juhlarahakohusta: "Kuvavalinta repii vanhoja haavoja auki"

Rahapajan julkaisema Suomi 100 -juhlaraha on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Valtionvarainministeri vaatii rahan vetämistä pois.

Tampereen yliopiston tutkija Tuomas Hoppu Kuva: Heidi Möttönen / Yle

Rahapajan julkaisema juhlaraha on saanut aikaan kohun eduskunnassa ja sosiaalisessa mediassa. Valtionvarainministeri Petteri Orpo vaatii rahan vetämistä markkinoilta, sillä se on hänen mielestään mauton. Sisällissotaa tutkinut Tampereen yliopiston tutkija Tuomas Hoppu ei käytä yhtä jyrkkiä sanoja.

– Se ei ole kaikkein onnistunein. Vaikka pahimmista sisällissodan traumoista on jo päästy yli, niin tällainen kuvavalinta repii vanhoja haavoja auki. Vähän sellainen vaikutelma tulee, ettei tätä ole loppuun asti mietitty.

– Voisin yhtä hyvin kyseenalaistaa tarvitseeko tällaista juhlarahaa ollenkaan.

Hopun mukaan kuva syyllistää. Juhlarahaan pitäisi löytää hyvän maun rajoissa oleva tasapuolinen kuva.

– Olisi voinut laittaa vaikka kartan kuvaamaan punaista ja valkoista Suomea. Pienellä mietinnällä sellainen olisi löytynyt, vaikka ei se helppoa ole.

Valitulla kuvalla rahaa tuskin Hopun mukaan kannattaa tulevaisuudessakaan julkaista.

– Historiaahan se on ja on tämäkin sodan todellisuutta, mutta kyllä sisällissota vielä vuosienkin päästä jakaa jollain tavalla kansaa. Jos halutaan yhtenäistää kansa ja muistaa tasapuolisesti, niin vähän parempia valintoja voisi tehdä.

.
.