Israelin pääministeri perui tapaamisen Saksan ulkoministerin kanssa

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel tapaa Israelissa ryhmän, jotka arvostelee Israelin toimia Länsirannalla.

Ulkomaat
Gabriel kirjoittaa nimensä vieraskirjaan. Takana näkyy Taustalla seisoo mustassa puvussa ja mustat lasit päässään henkivartijan näköinen nuori mies.
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel vieraili Jerusalemissa holokaustin uhreja muistavassa Yad Vashem -museossa.Abir Sultan / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on perunut tapaamisen Israelissa vierailevan Saksan ulkoministerin kanssa. Syynä on, että ulkoministeri Sigmar Gabriel tapaa Israelissa ryhmän, joka arvostelee Israelin toimia miehitetyllä Länsirannalla.

Breaking the Silence on ryhmä entisiä Israelin sotilaita, joka arvostelee Israelin armeijan toimia miehitetyllä Länsirannalla. Ryhmä kerää israelilaisilta veteraaneilta todistajanlausuntoja palestiinalaisten kaltoinkohtelusta.

Gabriel tapaa myös ihmisoikeusjärjestö B'tselemin edustajia.

Oikeistopoliitikot syyttävät Breaking the Silence -ryhmän ja B'tselem-järjestön tahraavan Israelin mainetta ulkomailla.

Israelin ympäristöministeri Zeev Elkin sanoi Israelin radiolle, että Israel ei voi hyväksyä vierailevan ministerin tapaavan ryhmiä, jotka toimivat isäntämaata vastaan.

– On tullut aika panna piste tälle tilanteelle, että kuka tahansa voi tulla ja tavata ryhmiä, jotka toimivat Israelia vastaan, Elkin sanoi.

– Voitte tavata ketä haluatte, mutta älkää sitten odottako, että kaikki valtion johtajat odottavat jonossa tavatakseen teidät, Elkin lisäsi.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi aiemmin, että olisi valitettavaa, jos Netanjahu peruisi tapaamisen. Gabrielin mielestä on normaalia tavata kansalaisyhteiskunnan edustajia.

– Kuvitelkaa, jos Israelin pääministeri tulisi Saksaan ja haluaisi tavata hallitukseen kriittisesti suhtautuvia ihmisiä ja me sanoisimme, että se ei ole mahdollista... Sitä ei voi edes ajatella, Gabriel sanoi aiemmin Saksan ZDF-kanavalle.

Saksa pitää itseään yhtenä Israelin läheisimmistä liittolaisista Euroopassa, ja Natsi-Saksan toteuttama juutalaisten kansanmurha tekee maiden suhteista erityisen herkät.

Lähteet: AFP, AP, Reuters