Uutta tietoa Turun historiasta – kaivauksissa löytyi koira, tykinkuula ja asutusta 1200-luvulta

Turun keskustan asutuksen historia saattaa mennä uusiksi. Ensimmäiset turkulaiset eivät välttämättä asuneetkaan tuomiokirkon ympärillä.

arkeologia
Kim Krappala
Arkeologi Kim Krappala ja savinen lelukoira.Yrjö Hjelt / Yle

Turun keskustaa halkovan Aurajoen rannalla sijaitsee Rettigin palatsi. Tupakkatehtailijan palatsi on nykyään osa Aboa Vetus & Ars Nova -museota, joka esittelee Turun varhaishistoriaa.

Museon toimistorakennuksen eli niin sanotun Konsulinna-talon paalutustöiden yhteydessä tehdyt kaivaukset ovat paljastaneet uutta tietoa Turun asutuksesta. Aboa Vetus & Ars Nova -museo esitteli kaivausten tuloksia tiistaina.

– Kiinnostavin kysymys löydetyssä aineistossa on se, että voidaanko nyt päätellä, että Turun varhaisin asutus on ollut Rettigin tontilla, sanoo arkeologi Kim Krappala.

Hän arvelee, että näin on hyvin voinut olla, mutta aihe vaatii vielä lisää tutkimuksia.

– Asutus on saattanut olla ensin Rettigin tontin alueella, ja se on vasta sitten tästä lähtenyt laajentumaan tuonne tuomiokikon suuntaan, Krappala sanoo.

– Minun mielestäni kiinnostavaa on se, että nyt voidaan ehkä tarkentaa sitä kuvaa, miten laaja keskiaikainen kivitalokaupunkiosuus Turussa oli ja mihin se rajautuu.

Koira ja tykinkuula

Arkeologi Kim Krappala sanoo, että Konsulinnan kaivausten yhteydessä löydettiin poikkeuksellisen monta kerrostumaa.

– Merkityksellistä on se, että arkeologisia kerroksia löydettiin seitsemän. 1700-luvun lopulta 1200-luvulle eli ihan Turun kaupungin alkuun asti.

Konsulinnan kaivauksia tehtiin viime vuoden keväästä jouluun saakka. Kiinnostavimpia esinelöytöjä olivat lukuisat liitupiiput, 1500-luvun haljennut tykinkuula ja 1700-luvulta oleva muutaman sentin kokoinen savikoira.

– Näitä tunnetaan entuudestaan Turusta vain muutama. On ajateltu, että se olisi ollut aikoinaan lasten lelu.

Savikoira ja muutkin löydöt päätynevät aikoinaan näytille Aboa Vetus -museoon.