1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siitepöly

Koivuallergikkojen ei vielä tarvitse niiskuttaa – kylmä sää voi lykätä koivun kukintaa

Koivun siitepölyä kulkeutuu eteläiseen Suomeen kuitenkin jo muista maista. Herkimmät saavat oireita.

siitepöly
Koivu.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kotimaisten koivujen siitepölyä alkaa tavallisimmin lennellä ilmassa toukokuun alussa. Lämpiminä keväinä sitä on ollut eteläisessä Suomessa allergisten riesana jo huhtikuun puolella.

– Nyt näyttää siltä, ettei millään keritä siihen. Ollaan selkeästi jäljessä, erikoistutkija Matti Rousi Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Rousin mukaan sääennusteiden perusteella näyttää tällä hetkellä siltä, etteivät silmut aukea ja kukinta ala vielä ainakaan pariin viikkoon. Kylmä sää viivästyttää kasvien kukintaa, niin myös koivun. Koivu pystyy edistämään lehtiensä puhkeamista ja kukinnan alkamista silloin, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää viisi astetta.

– Puut vain odottavat, että lämpöä tulee. Lämpimiä vuorokausia täytyy olla aika monta ennen kuin kukinta pääsee kunnolla alkamaan, Matti Rousi sanoo.

Lämmin jakso voi pölläyttää siitepölyä ilmaan nopeasti

Aina kun päivän keskilämpötila on tarpeeksi korkea, kertyy lämpösummaa. Kun lämpösumma on kertynyt tarpeeksi korkeaksi, koivu aloittaa kukinnan. Tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä ei kuitenkaan vielä lähde veikkailemaan koivulle poikkeuksellisen myöhäistä kukintaa.

– Kukinnan alkaminen riippuu siitä, kuinka lämmintä tulee olemaan. On vaikeaa sanoa, koska koivun kukinta alkaa. Nyt ei ainakaan vielä näytä siltä, että tämä olisi ennätysmyöhäinen vuosi.

Jos lämpimiä säitä tulee, siitepölyä voi pöllähtää kerralla ilmaan kunnolla.

– Silloin kaikki tapahtuu nopeasti, Matti Rousi sanoo.

Siitepölyä kulkeutuu eteläiseen Suomeen jo muista maista

Tänä vuonna koivun siitepölyä on odotettavissa vähän. Hedenorkkojen määrä kuitenkin vaihtelee. Yksittäisissä koivuissa niitä on paljonkin. Rauduskoivu alkaa kukkia ensin, hieskoivu keskimäärin viikkoa myöhemmin.

Vaikka koivujen kukinta ei Suomessa vielä ole alkanut, osa koivuallergikoista niiskuttaa jo nyt. Eteläiseen Suomeen tulee koivun siitepölyä kaukokulkeumina esimerkiksi Saksasta, Hollannista ja eteläisestä Ruotsista.

– Herkimmät koivuallergikot voivat jo saada oireita, Sanna Pätsi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä sanoo.

Joka viides suomalainen saa oireita siitepölystä. Koivun siitepölylle on herkistynyt noin viisitoista prosenttia suomalaisista.

Lue seuraavaksi