Maistuisiko sinulle mustikkakukko tai rättänäkakku? – Perinneruokia voi tuunata uusiksi

Kymmenen restonomiopiskelijaa on kehitellyt uusia reseptejä muun muassa rättänäkakusta. Lammasburgeri saa seurakseen kaikenlaista.

perinneruoat
Iina Myyryläinen, Eve Pynnönen ja Aaron Hietaniemi tekivät rättänäkakun. He opiskelevat yhdeksännellä luokalla Rantakylän yhtenäiskoulussa Mikkelissä.
Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaiset Iina Myyryläinen, Eve Pynnönen ja Aaron Hietaniemi tekivät tuunatun rättänäkakun. Teemu Saintula / Yle

Eteläsavolaiset perinneruoat ovat saaneet uuden muodon. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat ovat kehitelleet perinneruokia tähän päivään.

Nyt reseptejä testataan. Rantakylän yhtenäiskoululla Mikkelissä on yhdeksäsluokkalaisilla käsissään kotitaloustunnilla täysin uusi tilanne. He toteuttavat restonomiopiskelija Niko Uimin kehittelemän tuunatun rättänäkakun eli mustikkakukon.

Resepti osoittautuu kokeilijoiden mielestä toimivaksi.

– Tämä oli helppo ja hauska, kun ei ollut liian haastava, toteaa yhdeksäsluokkalainen Iina Myyryläinen.

Aaron Hietaniemi vieressä laskee, että kakun ainesten sekoittaminen vei puolisen tuntia. Kakku oli uunissa toisen puoli tuntia.

Täytekakkuversiossa pohja murentui tosi helposti, sitä ei saanut kuorrutettua ja täytettyä. Porkkanakakkuversiosta tuli kuohkeampi ja kosteampi.

Restonomiopiskelija Niko Uimi

Reseptit ja niiden kokeileminen on osa Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten perinneruokien tuunauspajaa, joka linkittyy Suomen satavuotisjuhlavuoteen.

– Halusimme tuoda myös nuorille esille perinneherkkuja ja elvyttää, muokata ja uudistaa ruokaperinnettä, sanoo Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen.

Uusista resepteistä tehdään ohjevihkonen, joka jaetaan alueen kouluille.

Porkkanakakku täytekakkua parempi

Rättänäkakun tuunatun version suunnitellut Niko Uimi sai ajatuksen omasta suosikistaan.

-Tykkään tosi paljon rättänästä. Kokeilimme täytekakkuversiota ja porkkanakakkuversiota. Täytekakkuversiossa pohja murentui tosi helposti, sitä ei saanut kuorrutettua ja täytettyä. Porkkanakakkuversiosta tuli kuohkeampi ja kosteampi.

Uimin mukaan koululaiset saivat hänen reseptillään hyvää tulosta.

Tunnetuimmat perinneruoista nuortenkin keskuudessa ovat varmaan karjalanpaisti ja karjalanpiirakat.

Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen

–Melkein ammattilaisen elkein ovat tehneet näitä kakkuja.

Perinneruokia tuunasi kaikkiaan kymmenen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijaa. Reseptit vielä hieman muuttuvat testausvaiheessa.

– Koululla kolme kertaa kokeilimme. Reseptini muuttui vielä vähän tänään, Uimi sanoo.

Lammasburgeri ja naurisranskalaiset

Restonomiopiskelijat tuunasivat kaikkiaan toistakymmentä reseptiä.

Tiistaina koululaiset testasivat myös muun muassa tuunattujen lammasburgerin ja naurisranskalaisten valmistamista.

Perinneruokien tuunauspajassa valmistettiin lammasburgeri, tsatsiki, karamellisoitu punasipulikastike, uunipaahdetut tomaatit ja naurisranskalaiset.
Perinneruokien tuunauspajassa valmistettiin myös lammasburgeri, tsatsiki, karamellisoitu punasipulikastike ja uunipaahdetut tomaatit.Teemu Saintula / Yle

Torstaina Rantakylän yhtenäiskoulun oppilaat kokeilevat, miten mujepiirakka taipuu muffiniksi ja rättänä pannacotaksi.

Testauspaikaksi valikoitui Rantakylän yhtenäiskoulu, koska ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen tunsi ennestään koulusta hyvin opettaja Johanna Lindbohmin. Kolmas testauskerta toteutetaan Juvan kehitysvammaisten kokkikerhossa toukokuussa.

Tunnetuimmat perinneruoat Karjalasta

Kukkonen arvelee, että nuoret tuntevat perinneruokia vaihtelevasti.

– Tunnetuimmat perinneruoista nuortenkin keskuudessa ovat varmaan karjalanpaisti ja karjalanpiirakat.

Yhdeksäsluokkalaiset kertoivat, mitä perinneruoasta tulee mieleen.

– Kuulostaa perinteiseltä, Iina Myyryläinen naurahtaa.

– Ja vanhalta, Eve Pynnönen jatkaa.

Kukkosen mukaan perinneruokia kannattaa tuoda nykypäivään.

– Perinteisesti ruoat ovat olleet hyvin terveellisiä, luonnon antimia. On käytetty lähellä tehtyä ruokaa. Meidän kannattaa tänäkin päivänä käyttää lähellä kasvavaa, terveellistä ja turvallista ruokaa.